Pobornici američkog predsjednika Donalda Trumpa ispred zgrade Kongresa - 3
Pobornici američkog predsjednika Donalda Trumpa ispred zgrade Kongresa - 3 Foto: Afp

Dramatična zbivanja u Washingtonu osudili su mnogi svjetski čelnici.


Brojni čelnici iz cijelog svijeta osudili su zbivanja u Washingtonu, gdje je došlo do nereda i proboja Trumpovih pristaša u Kongres.

Vezani članci Donald i Melania Trump u bazi Andrews - 2 Donald Trump i Melania napustili Bijelu kuću: "Ova obitelj je nevjerojatno naporno radila za vas" Gordan Akrap - 3 Stručnjak za sigurnost za Dnevnik Nove TV o stanju uoči Bidenove inauguracije: "Amerika je ovako bila podijeljena u vremenima prije Građanskog rata"

Kanadski i britanski premijeri Justin Trudeau i Boris Johnson osudili su u srijedu nasilje u američkom Kongresu i pozvali na poštivanje rezultata izbora. Pridružio im se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Naravno da smo zabrinuti te pratimo situaciju iz minute u minutu", rekao je Trudeau radijskoj postaji News 1130 Vancouver. "Mislim da su američke demokratske institucije jake i nadam se da će se sve ubrzo vratiti u normalu."

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se SAD diljem svijeta zalaže za demokraciju te da je sada ključno da dođe do mirnog i urednog prijenosa vlasti.

"Američki Kongres je hram demokracije. Šokantno je svjedočiti večerašnjim prizorima u Washingtonu", objavio je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli objavio je na Twitteru da je vrlo zabrinut zbog nemira u Washingtonu.

"Vrlo zabrinjavajuće scene iz američkog Kapitola večeras. Demokratski glasovi moraju se poštovati. Sigurni smo da će Sjedinjene Države osigurati zaštitu pravila demokracije", tvitao je Sassoli.

Scene nasilja i kaosa vladaju američkim Kapitolom, sjedištem američke demokracije, u koji je unatoč policijskim suzavcima upala gomila pristaša predsjednika Donalda Trumpa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena.

"U očima svijeta se čini da je američka demokracija pod opsadom. Ovo je neviđeni napad na američku demokraciju, njezine institucije i vladavinu prava. Ovo nije Amerika. Rezultati izbora 3. studenog moraju se u potpunosti poštovati", objavio je šef diplomacije EU-a Josep Borrell na Twitteru.

"Pohvaljujem riječi izabranog predsjednika Joea Bidena. Snaga američke demokracije prevladat će nad pojedincima ekstremistima", dodao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass rekao je da će neprijatelji demokracije pozdravljati scene nasilja u američkom Kapitolu i pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da prihvati odluku američkih glasača.

U tvitu objavljenom nakon što su prosvjednici upali u sjedište američkog zakonodavnog tijela, gdje su zastupnici trebali formalno potvrditi izbor Trumpovog suparnika Joea Bidena, Mass je rekao da je nasilje potaknuto zapaljivom retorikom.

"Neprijatelji demokracije će biti oduševljeni kad vide užasne slike iz Washington DC-ja", napisao je u srijedu. "Trump i njegove pristaše moraju naposljetku prihvatiti odluku američkih glasača te prestati s gaženjem demokracije."

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je nasilne prosvjede u Washingtonu prozvao "šokantnim scenama" te dodao da se ishod američkih "demokratskih" izbora mora poštovati.

Policija u američkom Kapitolu odgovorila je potezanjem oružja i suzavca dok su stotine prosvjednika upale u zgradu tražeći od Kongresa da poništi Trumpov gubitak izbora, kratko nakon što je nekolicina Trumpovih republikanaca posljednji put pokušala osporiti izborni rezultat.

U nastavku donosimo neke od reakcija: