Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mega Nino'

SPREMITE SE Prirodni fenomen jači je nego ikad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi upozorili su početkom ove godine da bi idući El Nino mogao biti najgori do sada, a sada je Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu potvrdila kako je 'mega Nino' već krenuo.

Mjerenje mora pokazalo je kako je toplina vode u Tihom oceanu porasla za 3,1 stupanj Celzijev u odnosu na prosjek. To je nešto više nego tijekom 1997./98. godine kada je Zemlju pogodio posljednji El Nino ka kada je temperatura mora bila 2,8 stupnja toplija od prosjeka, piše New Scientist a prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Posljedice El Nina klimatske promjene Alarmantno upozorenje! Dolazi El Niño i bit će loše: ''Učinci bi mogli biti razorni'' Slika nije dostupna Vraća se El Nino Dolaze suše i poplave: Poremetit će se globalno tržište, cijene hrane će rasti

El Nino je globalni atmosfersko-oceanski fenomen, zapravo klimatski poremećaj koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini Pacifika uzrokovanog promjenama smjera kretanja zračnih struja u višim slojevima atmosfere.

VAŽNA PREKRETNICA ZA ZEMLJU Mnogo velikih promjena događa se odjednom


To je pojava koja se povezuje s višim temperaturama na globalnoj razini, ali i neuobičajeno suhim, hladnim i ledenim zimama na sjeveru Europe. El Nino se javlja svake dvije do sedam godina, a dok na jednim područjima Zemlje uzrokuje velike kiše i poplave druga pogađaju suše. Ove godine El Nino je uzrokovao neke od najgorih požara povijesti Indonezije dok su istočni Pacifik i Južnu Ameriku pogodile velike kiše.

'Tjedna i mjesečna mjerenja temperature u središnjem Pacifiku pokazuju kako će sljedeći El Nino biti jači od prethodnog', ističe Axel Timmerman sa Sveučilišta Havaji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene