Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ujedinjeni narodi upozorili su početkom ove godine da bi idući El Nino mogao biti najgori do sada, a sada je Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu potvrdila kako je 'mega Nino' već krenuo.


Mjerenje mora pokazalo je kako je toplina vode u Tihom oceanu porasla za 3,1 stupanj Celzijev u odnosu na prosjek. To je nešto više nego tijekom 1997./98. godine kada je Zemlju pogodio posljednji El Nino ka kada je temperatura mora bila 2,8 stupnja toplija od prosjeka, piše New Scientist a prenosi Daily Mail.

Vezani članci Slika nije dostupna Četveročlana obitelj preživjela havariju na Pacifiku usred ničega: "Imali su veliku sreću" Slika nije dostupna Američki zapovjednik: Lansirao bih nuklearni napad na Kinu

El Nino je globalni atmosfersko-oceanski fenomen, zapravo klimatski poremećaj koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini Pacifika uzrokovanog promjenama smjera kretanja zračnih struja u višim slojevima atmosfere.

VAŽNA PREKRETNICA ZA ZEMLJU Mnogo velikih promjena događa se odjednom


To je pojava koja se povezuje s višim temperaturama na globalnoj razini, ali i neuobičajeno suhim, hladnim i ledenim zimama na sjeveru Europe. El Nino se javlja svake dvije do sedam godina, a dok na jednim područjima Zemlje uzrokuje velike kiše i poplave druga pogađaju suše. Ove godine El Nino je uzrokovao neke od najgorih požara povijesti Indonezije dok su istočni Pacifik i Južnu Ameriku pogodile velike kiše.

'Tjedna i mjesečna mjerenja temperature u središnjem Pacifiku pokazuju kako će sljedeći El Nino biti jači od prethodnog', ističe Axel Timmerman sa Sveučilišta Havaji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook