Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom demontiranja

Još jedna eksplozija odjeknula na Šri Lanki, broj mrtvih se popeo na 290

Ne smiruje se situacija na Šri Lanki (Screenshot: Reuters)
Ne smiruje se situacija na Šri Lanki (Screenshot: Reuters)
Aktualno Galerija Posljedice eksplozija na Šri Lanki (Foto: AFP) - 2 Posljedice eksplozija na Šri Lanki (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Ne smiruje se situacija na Šri Lanki (Screenshot: Reuters) Ne smiruje se situacija na Šri Lanki (Screenshot: Reuters) Dan nakon strašnih napada na Šri Lanki (Foto: AFP) - 4 Dan nakon strašnih napada na Šri Lanki (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Dan nakon strašnih napada na Šri Lanki (Foto: AFP) - 3 Dan nakon strašnih napada na Šri Lanki (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +2 Dan nakon strašnih napada na Šri Lanki (Foto: AFP) - 2 Galerija 1/7 >>
Policija je uhitila najmanje 24 osobe u sklopu istrage samoubilačkih napada na Šri Lanki u kojima je poginulo najmanje 290 i ranjeno više od 500 ljudi, a izvelo ih je šest ili sedam bombaša samoubojica, rekli su dužnosnici i objavili da novi policijski sat stupa na sangu u ponedjeljak navečer. U istragu će se uključiti i Interpol.

Broj mrtvih koji se tijekom noći zaustavio na 207, porastao je u ponedjeljak na 290 a broj ranjenih na petstotinjak, javlja Reuters. Ministar zdravlja Šri Lanke Rajitha Senaratne otkrio je kako iza napada stoji grupa lokalnih militanata, javlja RT. Lokalni dužnosnici spominju kako su napadi izvedeni uz podršku "međunarodne mreže".  

Pročitajte i ovo Islam Halilov Tijekom terorističkog napada VIDEO Hrabri dječak spašavao ljude tijekom krvoprolića: "Jako sam se bojao, mislio sam da će baciti granatu i na nas..." Dmitrij Medvedev "Ubijte ih sve!" Putinov trbuhozborac najavio brutalnu osvetu za pokolj: "Moraju biti ubijeni, ali mnogo je važnije od toga..."

BBC je objavio kako je policija danas pronašla 87 detonatora na autobusnom kolodvoru u Colombu.

Protueksplozivni tim u ponedjeljak je stigao i u blizinu crkve St. Anthony u Colombu kako bi pregledali sumnjivo vozilo u kojem su pronašli bombu. Kako piše BBC, bomba je eksplodirala dok su ju pirotehničari pokušavali rastaviti. Nema informacija o ozlijeđenima. Policija je potvrdila da su napadači to vozilo koristili i za napad u nedjelju.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera nije htio reći koliko je žrtava bilo u kojoj crkvi i hotelu gdje su se u nedjelju dogodili napadi, prvo veće krvoproliće nakon građanskog rata prije deset godina.

Izvor u vladi je rekao da je predsjednik Maithripala Sirisena, koji je bio u inozemstvu u vrijeme napada, sazvao sjednicu nacionalnog sigurnosnog vijeća u ponedjeljak ujutro. Premijer Ranil Wickremesinghe će sudjelovati na sastanku, rekao je izvor.

Napad izveli bombaši samoubojice

Vladin analitičar N. Welianga rekao je novinarima da su tri napada na crkve i tri napada na hotele izveli bombaši samoubojice.

Vladin odjel stručnjaka u sklopu ministarstva obrane istražuje jesu li dva bombaša bila uključena u jedan od napada na hotel, što bi značilo da je bilo uključeno sedam bombaša samoubojica.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekara rekao je da uhićene muškarce, sve lokalnog podrijetla, ispituje odjel za kaznene istrage.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je policija izvijestila da je uhitila 24 osobe.

Interpol je objavio da će se u istragu uključiti njihov tim stručnjaka kako bi pomogao nacionalnim vlastima u istrazi niza bombaških napada. Šef Interpola Jürgen Stock kazao je da će omogućiti sve dostupne ''informacije koje pomažu identificirati pojedince povezane s tim napadima, koji mogu doći s bilo kojeg mjesta u svijetu, pri čemu je Interpolova globalna mreža i baza podataka od vitalne važnosti, posebno za časnike na terenu''.

Novi policijski sat

U ponedjeljak ujutro ukinut je policijski sat. Očekuje se da će škole i fakulteti ostati zatvoreni, ali je vlada najavila novi policijski sat koji će stupiti na snagu u 20 sati po lokalnom vremenu.

Da bi ograničila kretanje, zemlja od 21 milijun stanovnika proglasila je dva neradna dana, no brojni zaposlenici ipak su u ponedjeljak išli na posao.

Dosad je u istrazi lociran kamion za koji se pretpostavlja da je prevozio bombaše i kuća gdje su boravili u predgrađu glavnoga grada Colomba. Premijer Ranill Wickremesinghe rekao je da će tražiti pomoć iz inozemstva kako bi se otkrilo jesu li napadači povezani s međunarodnim terorizmom.

Ravnatelj policije objavio upozorenje prije napada

Ravnatelj nacionalne policije Pujuth Jayasundara je prije desetak dana izdao upozorenje vodstvu sigurnosnih snaga nakon informacije "strane obavještajne agencije" da islamistički pokret NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planira izvesti "bombaške napade na velike crkve" i na indijsko veleposlanstvo u Colombu.

NTJ se pročuo lani po uništavanja budističkih kipova.

Među poginulima je najmanje 35 stranaca, državljana Kine, Nizozemske, Portugala, Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Indija je potvrdila smrt troje svojih državljana.

Nacionalni savez evangeličkih kršćana na Šri Lanki zabilježio je stotinjak izgreda protiv kršćana na tom otoku, navodi se u izvješću američkog State Departmenta. Lani su vlasti proglasile 12-dnevno izvanredno stanje kako bi se obračunale s muslimanskom pobunom u središtu zemlje.

"Zadnjih godina bilo je nasilja i stalnog zastrašivanja kršćanske zajednice na Šri Lanki", izjavio je za AFP Rucki Fernando, aktivist za ljudska prava. No "dosad nije viđeno ništa ovakvih razmjera i siline".

Bomba kod zračne luke

Blizu glavne zračne luke u prijestolnici Colombu deaktivirana je bomba kućne izrade, doznaje se u ponedjeljak od izvora u policiji.

Policijski izvor je rekao za AFP da su uhićeni smješteni u pritvor na dvjema lokacijama u Colombu i okolici, ne navodeći druge pojedinosti.

Od istog izvora se doznaje da je bomba "kućne izrade" pronađena u nedjelju kasno navečer na cesti koja vodi prema glavnom terminalu zračne luke u Colombu uspješno deaktivirana.

Terminal je otvoren, ali je nakon krvavih napada pod jakom zaštitom sigurnosnih snaga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene