Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraženih više nego virusom HIV-a

Alarmantan podatak Europskog centra za kontrolu bolesti: Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70 posto od 2010.

Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images)
Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images) Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images) Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images) Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Broj Europljana oboljelih od sifilisa u stalnom je porastu od 2010. godine.

U izvještaju Europskog centra za kontrolu bolesti ECDC u desetogodišnjem razdoblju od 2007 do 2017., najviše oboljelih od sifilisa bilo je upravo 2017. Tada je brojka iznosila čak 33.000 registriranih slučajeva. Brojke za prošlu godinu nisu uvrštene u izvještaj u ovaj izvještaj ECDC-a.

Između 2007. i 2017. potvrđenih slučajeva sifilisa u 30 europskih zemalja bilo je više od 260.000. Broj oboljelih 2010. godine bio je 4,2 na 100.000 osoba i smatra se da je razina zaraženih tom bolesti tada bila na nižim razinama u navedenom desetogodišnjem razdoblju. Ali 2017. broj oboljelih se popeo na 7,1 na 100.000 stanovnika.

To znači da su europske zemlje prvi puta od 2000.-ih zabilježile više slučajeva sifilisa nego HIV-a, navodi se u izvještaju.

Sifilis je učestaliji kod muškaraca (6,1 na 100.000 muškaraca). Dvije trećine zaraženih muškaraca u desetogodišnjem razdoblju bili su oni koji ulaze u spolne odnose s drugim muškarcima.

''Jasna je veza spolno riskantnog ponašanja s rizikom od sifilisa i drugih spolno prenosivih bolesti. Povećanje infekcijom sifilisa koje vidimo diljem Europe, kao i u drugim zemljama svijeta, rezultat su nekoliko faktora kao što je prakticiranje spolnih odnosa bez kondoma, veći broj partnera i smanjeni strah od HIV-a. Kako bismo obrnuli ovaj trend moramo ohrabriti ljude da koriste kondome s novim i usputnim partnerima. Također bi trebalo provoditi redovita testiranja na sifilis i druge spolno prenosive bolesti'', rekao je Andre Amato-Gauci, voditelj ECDC-ovog programa.

Što je sifilis?

Sifilis je bolest uzrokovana bakterijom Treponema pallidum. Nakon nezaštićenog spolnog odnosa sa zaraženom osobom pojavljuje se bezbolna ranica (1. stadij). Ako se ne liječi, ranica nestane, ali bakterija ostaje u tijelu i uzrokuje opće simptome i oštećenja unutrašnjih organa i mozga (2. i 3. stadij), piše spolnozdravlje.hr

Kako se sifilis prenosi?

Prenosi se spolnim putem no može se prenijeti i s majke na dijete kroz posteljicu te kontaktom odraslih osoba s djecom koja imaju kongenitalni sifilis i na nevenerični endemski - akutna bolest ograničenih geografskih područja koja se prenosi kontaktom među ljudima ili preko kontaminiranih predmeta.

Koji su simptomi sifilisa?

Oko tri tjedna nakon zaražavanja na mjestu ulaska bakterija (treponeme) u tkivo razvija se kvržica koja za dan do dva prelazi u ranicu čije se dno počinje raspadati, a rubovi postaju sve tvrđi te se to naziva tvrdi čankir. Dno je glatko i sjajno, rubovi malo uzdignuti. Ta promjena je bezbolna, traje oko mjesec dana i spontano nestaje. Najčešće se nalazi na vanjskom spolovilu. Uvijek je prisutno povećanje limfnih čvorova. Sekundarni sifilis može uzrokovati osip, povećanje svih limfnih čvorova, vrućicu, bol u mišićima, glavobolju, zujanje u ušima, a u rijeđim slučajevima i meningitis. Tamno smeđe ranice, veličine kovanice lipe, mogu se pojaviti na rukama i nogama. Osip i ranice su visoko infektivne. Ova faza sifilisa se obično razvije unutar 6 mjeseci od zaraze. Tercijalni sifilis se razvije u 10 godina od zaraze, a može uzrokovati oštećenja na skoro svim unutarnjim organima i mozgu čovjeka. Ukoliko se ne liječi, sifilis može uzrokovati smrt.

Aktualno Policija uhitila svu trojicu huligana koji su pretukli starca (77) na terasi kafića u Puli, dvojica pronađena u Zagrebu, jedan u Puli Maskirani huligani pretukli starca u kafiću u Puli (Screenshot: Ron Biteri/Facebook) Maskirani huligani pretukli starca u kafiću u Puli (Screenshot: Ron Biteri/Facebook) +0 Trojica huligana koja su pretukla starca na terasi kafića u Puli (Screenshot: Ron Biteri/Facebook) Crna kronika Policija uhitila svu trojicu huligana koji su pretukli starca (77) na terasi kafića u Puli, dvojica pronađena u Zagrebu, jedan u Puli 1/2 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene