Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Medicinska zajednica svakim danom je sve bliže otkrići lijeka protiv HIV-a.


"Ovo je jedan od prvih ozbiljnih pokušaja potpunog liječenja HIV-a", rekao je Mark Samuels za The Sunday Times, izvršni direktor Nacionalnog instituta za istraživanje zdravstva za kliničku istraživačku infrastrukturu.

Vezani članci Tablete, ilustracija Oprez! HALMED povlači seriju lijekova zbog mogućeg rizika za bolesnike Testiranje na HIV, ilustracija "Nema maženja bez paženja": Sljedeći tjedan besplatno i anonimno testiranje na HIV u Zagrebu

"Istražujemo stvarnu mogućnost liječenja HIV-a", nastavio je Samuels, ističući kako je još prerano tvrditi da je liječenje djelovalo. "Ovo je veliki izazov i još uvijek je rano govoriti, no napredak je vidljiv i  izvanredan", prenosi All That Is Interesting.

Ovaj novi projekt je partnerski između pet najboljih sveučilišta u Velikoj Britaniji, i provodi se u dvije faze.

Istraživači su najprije davali cjepivo koje je trebalo pomoći imunološkom sustavu zaraženim stanicama. Zatim su dali pacijentima lijek Vorinostat, koji aktivira uspavane stanice.

"Djelovalo je u laboratoriju i postoje dobri dokazi da će raditi iu ljudima, ali moramo naglasiti da smo još daleko od bilo kakve terapije", rekla je Sarah Fidler, liječnica na Imperial College Londonu.

Tim planira nastaviti na istraživanjima sljedećih pet godina.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju