Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10.000 beba rođeno s malformacijama

Britanska vlada se ispričala žrtvama talidomida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talidomid je sprečavao mučnine kod trudnica, a njihova djeca su se rađala s malformacijama.

Britanska vlada u četvrtak se ispričala žrtvama talidomida, lijeka koji je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća prouzročio velike malformacije kod novorođenčadi te je najavila kako je država spremna za njih izdvojiti 22 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Medicinska sestra Lucy Letby optužena za ubojstvo beba - 3 Lucy Letby Ubila je sedam beba, a sada je podnijela žalbu na presudu: "Ništa u vezi s njom nije ljudima izgledalo čudno" Ilustracija Dvoje novoročenčadi Opet enterovirus na Svetom Duhu: Zatvoren intenzivni odjel neonatologije

Ministar zdravstva Mike O'Brien je pred parlamentom izrazio 'iskreno žaljenje i duboko suosjećanje' vlade sa žrtvama talidomida i njihovim obiteljima. Ministar je najavio i da je u prosincu izdvojeno 20 milijuna funta (22 milijuna eura) za žrtve Trusta Talidomid, udruge koja okuplja 466 žrtava. Spomenutom svotom novca žrtvama će se omogućiti da adaptiraju svoje domove kako bi im se omogućilo lakše kretanje.

Četrdesetsedmogodišnji Guy Tweed, predstavnik udruge žrtava talidomida, izjavio je kako je 'oduševljen ovom vladinom odlukom, unatoč tomu što je donesena 50 godina prekasno'. 'Isprika se ne odnosi samo na nas, žrtve talidomida, već i na roditelje te na sve one koji su djecu izgubili u njihovim prvim mjesecima života', rekao je.

Talidomid je bio lijek namijenjen sprečavanju mučnine kod trudnica i prodavao se u 40 zemalja u svijetu, no ubrzo je ustanovljeno da su nuspojave pogubne za zdravlje novorođenčadi. Oko 10.000 beba u svijetu rođeno je bez ruku ili nogu ili s atrofijama ruku, stopala ili nogu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene