Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže izgubljena plemena

KAKVE TAJNE SKRIVA SJEVERNO MORE? Očekuje li nas revolucija u spoznaji prošlosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnu Sjevernog mora arheolozi traže izgubljena plemena prethistorijskih Britanaca.

U jedinstvenoj operaciji, znanstvenici planiraju potražiti dokaze ljudske aktivnosti Britanske Atlantide u vrijeme kamenog doba. Britanska Atlantida, golema prethistorijska zemlja, locirana je između Škotske i južne Skandinavije, te ju je progutalo more prije 7.500 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKO ISTRAŽIVANJE Kako voze Hrvati? Tko više krši koje prometne propise i jesu li tome skloniji muškarci ili žene Ilustracija Izbori na pragu Stare podjele ne vrijede: Pet plemena definirat će Europu, kojemu vi pripadate?

Arheolozi se nadaju da će pronaći dokaze kremena, kao alata za proizvodnju, DNK biljaka i životinjskih vrsta koje su koristili davni stanovnici. Ovaj projekt košta nekoliko milijuna funti, najveći je te vrste i vodit će do razvoja cijelog niza novih znanstvenih tehnika i mogućnosti.

Istraživanje britanske Atlantide po prvi bi put moglo otkriti kulturu i životni stil desetaka generacija prethistorijskih Britanaca koji su ondje živjeli 6.000 godina, sve dok nisu nestali pod valovima sredinom šestog tisućljeća prije Krista.

Prošlim istraživačkim radom na južnom dijelu Sjevernog mora pronađena su pojedina korita rijeka i dolina nestalog teritorija.

Potraga za Atlantidom: Je li ovo prava lokacija izgubljenog grada?

Suho područje imena Doggerland koje se protezalo od Škotske progutala je voda u razdoblju od 18.000 do 5.000 godine prije Krista.

Ronioci naftne kompanije 2012. pronašao je tragove 'izgubljenog svijeta' s populacijom od desetak tisuća ljudi, koji su možda jednom bili samo srce Europe.

Tim sačinjen od klimatologa, arheologa i geofizičara označio je tada zonu koristeći nove podatke kako bi ocrtali kompletno područje po kojem su jednom hodali mamuti. 'Izgubljenu zemlju' nazvali su Britanska Atlantida.

Znanstvenici vjeruju kako je za potapanje Britanske Atlantide kriv razoran tsunami, a površina je bila znatno veća od mnogih zemalja današnje Europe. Znanstvenici će s označenog područja uzimati uzorke i slati u laboratorij, a za istraživanje će se služiti najmodernijom tehnologijom.

Otkrića bi mogla napraviti revoluciju u razumijevanju primjerice širenja agrokulture. Dosadašnji dokazi upućuju na to da je znanje o agrokulturi brzo potaknulo promjene u ekonomskom i društvenom sektoru, međutim, pojedine analize Britanske Atlantide pokazuju da se agrokultura pojavila daleko prije navedenih promjena što upućuje na to da nije utjecala na njih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene