Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije na moru

Potraga za Atlantidom: Je li ovo prava lokacija izgubljenog grada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stoljećima stručnjaci vjeruju da je Atlantida grad izgubljen u morskim dubinama, no u novoj knjizi Marka Adamsa "Meet me in Atlantis", iznijeti su detalji teorije iz 2008. godine, koji su prema pisanju autora, dosad najbolji "na papiru" i zapravo stručnjake "bodu u oči" čitavo ovo vrijeme.

Teoriju je postavio njemački računalni stručnjak Michael Hubner, a ona tvrdi da je Atlantida zapravo bio grad na kopnu, kojeg je devastirao tsunami i da se njegovi ostaci i tragovi nalaze u današnjem Maroku, oko 160 kilometara od Marakeša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Atlantida? Istraživači pronašli davno izgubljeni kontinent?! Slika nije dostupna Znanstvenici uvjereni Na dnu Atlantskog oceana pronađena Atlantida?!

Hubner je za svoju teoriju koristio sve što je čuveni Platon istaknuo kao uputu gdje se Atlantida nalazila. Ukupno je identificirao 51 trag iz Platonovih pisanja kako bi izračunao koordinate Atlantide.

Koristio je matematički algoritam kako bi dobio precizne GPS koordinate izgubljenog grada i pronašao ga u Maroku. Kad je unio sve tragove i detalje u računalni program i kartu koju je podijelio na 400 kvadrata, dobio je koordinate na ravnici Souss Massa u Maroku, 100 kilometara južno od Marakeša, prenosi Daily Mail.

Otočje kojem prijeti nestanak...

Nakon toga, hubner se i sam zapution na tu lokaciju te tamo pronašao napuštenu udolinu, tek nešto više od 10 kilometara od morske obale. U središtu te udoline je malo brdo, slično onom koje je Platon opisao kad je govorio o Atlantidi. Oko njega su isušena cirkularna riječna korita, koja se uklapaju u Platonov opis Atlantide okružene koncentričnim krugovima.

Hubner je na kraju zaključio kako je malo vjerojatno da su svi ti tragovi koje je pronašao u stvarnosti na tim koordinatama, samo čista slučajnost.

Svoju teoriju je napisao još 2008. godine, no prije nego li je preminuo 2013. godine, upoznao je Adamsa i odveo ga na mjesto gdje je vjerovao da se Atlantida nalazi. Adams je njegovu teoriju prozvao u svojoj knjizi najboljom na papiru dosad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene