Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri tjedna ratovanja

Britanija objavila da postoje uvjerljivi dokazi o počinjenim ratnim zločinima u Ukrajini: "Iza njih stoji Vladimir Putin"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanija je u četvrtak objavila da postoje "vrlo, vrlo uvjerljivi dokazi" da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini i da iza njih stoji ruski predsjednik Vladimir Putin, no nije ga nazvala ratnim zločincem.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je nazvao Putina ratnim zločincem u izjavi koju je Kremlj ocijenio "neoprostivom".

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi Vladimir Putin Sukob u Europi Putin tvrdi da je ukrajinska protuofenziva propala: Vodi se velika bitka za grad na istoku

Upitana smatra li isto i Britanija, ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je radiju BBC: "Postoje vrlo, vrlo uvjerljivi dokazi da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini i da iza njih stoji Vladimir Putin".

"Na Međunarodnom kaznenom sudu je da odluči tko je ratni zločinac i da prikupi dokaze", dodala je.

Biden u srijedu promijenio stav

Biden je u srijedu nazvao Putina ratnim zločincem u trenucima dok Rusija pojačava svoj napad na Ukrajinu. "Mislim da je on ratni zločinac", rekao je Biden i na taj način učinio pomak u stavu njegove diplomacije.

Glasnogovornica Jen Psaki kasnije je rekla da je Biden "govorio iz srca". "Postoji pravni proces o tome koji se nastavlja - u tijeku je u State Departmentu", objasnila je.

"Svi smo vidjeli barbarske postupke, užasne postupke stranog diktatora u zemlju kojoj prijeti i oduzima živote civilima - napada bolnice, trudnice, novinare...", dodala je. Kremlj je poručio da su Bidenovi komentari "neprihvatljiva i neoprostiva retorika".

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene