Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavila veliki pečat na ekonomiji

Britanija danas 'thatcherskija' nego u 80-ima: 'Svi smo mi njezina djeca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Margaret Thatcher je nesumnjivo ostavila velik i teško izbrisiv trag na britanskoj ekonomskoj politici. Većina se komentatora slaže da je britansko društvo danas čak 'thatcherskije' nego u 80-im godinama, a neki tvrde i da su svi Britanci danas 'njezina djeca'.

Margaret Thatcher, koja je umrla u ponedjeljak u 88. godini, utisnula je neizbrisiv pečat britanskom gospodarstvu tako da se ekonomska strategija njezinih nasljednika u 20 proteklih godina, bez obzira jesu li laburisti ili torijevci, ocjenjuje mjerilima koje je ona postavila.

Pročitajte i ovo Supermarket, ilustracija Tu je i val poskupljenja Hrvatska ima najveći gospodarski rast u cijelom EU, no u HUP-u kažu da ima jedan "ali"... Slika nije dostupna Sprovod 17. travnja FOTO Evo kako je dio Britanaca dočekao smrt Margaret Thatcher

Sadašnji premijer, konzervativac David Cameron ne može izbjeći mjerilima 'željezne lady'. Njegova gospodarska politika obilježena je drastičnom štednjom te se mediji pitaju hoće li njezine posljedice biti jednako radikalne poput onih koje je izazvala Thatcher.

>> Umrla 'željezna lady' Margaret Thatcher

>> Evo zašto su Margaret Thatcher zvali 'željeznom lady'

>> Kissinger: Bila je veliki vođa; Rudari: Uništila nas je!

>> Najupečatljivije izjave Margaret Thatcher

Cameronov laburistički prethodnik Tony Blair, premijer od 1997. do 2007., bio je svrstan među nasljednike 'željezne lady' jer je zagovarao smjer 'konzervativne revolucije' kao što su deregulacija financijskih služba ili privatizacija javnog sektora.

Nositelj novih laburista, Blair je stranku primaknuo desnom centru približivši je ideologiji torijevaca u doba Margaret Thatcher. Konačno, prozvali su ga 'Tory Blair', iako se se od nje razlikovao većim izdvajanjima za sektore poput zdravstva i obrazovanja.

'Voljeli mi gospođu Thatcher ili ne, ona je zauvijek promijenila britansko gospodarstvo. Ona je promijenila način na koji Britanci razmišljaju o novcu, kapitalizmu i poduzetnišvu. Cameron, kao i Blair, njezini su nasljednici', tvrdi Tony Travers, profesor na londonskom ekonomskom fakultetu.

Danas se čini da je britansko društvo 'thatcherskije' nego u doba kada je ona vladala, o čemu govore kritike popularnog tiska uperene protiv velikodušnih socijalnih potpora. 'Svi smi mi sada njezina djeca', piše list Daily Telegraph, blizak konzervativcima.

'Velika Britanija danas je 'thatcherskija' nego 80-ih godina', piše Guardian (lijevi centar).

Današnja Britanija tako je natopljena thatcherizmom da proračunski rezovi vladajuće koalicije, iako su stroži nego u njezino doba, nisu izazvali, barem dosad, narodnu pobunu kakvu bi potaknuli drugdje u Europi.

Premijer Cameron izrazio je divljenje barunici Thatcher koju je primio ubrzo po preuzimanju dužnosti u svibnju 2010., ali je objasnio da on njeguje 'brižljiv konzervativizam' nastojeći se distancirati od najkontroverznijih obilježja thatcherizma.

Cameron je obećao da će obnoviti privatizacije i revidirati sustav financiranja sveučilišta. U socijalnom sektoru njegova vlada provodi reforme tržišta rada kakvih nije bilo od doba 'željezne lady'.

Bivši konzervativni ministar (1980-90.) Michael Portillo pozdravio je stoga spremnost vlade da provodi reforme 'od kojih zastaje dah', da provodi gospodarski program 'koji je ambiciozan barem onoliko' koliko je to bio program Margaret Thatcher.

Profesor Travers zaključuje: 'Pristaše premijera Camerona voljeli bi reći da on postupa kao i Margaret Thatcher. No on je zapravo mlađi i moderniji, osoba koja se razvija u drugom vremenu'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene