Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bila je prva žena na premijerskom položaju u Velikoj Britaniji, a vladala je u čak tri uzastopna mandata. Vlast je morala napustiti zbog nepopularnosti, ali i velikih previranja u njezinoj Konezrvativnoj stranci.


Film o Margaret Thatcher možete pogledati na OYO. Priča o britanskoj političarki i prvoj ženi koja je bila na položaju premijera Ujedinjenog Kraljevstva dotiče moć i cijenu koja se za nju plaća te oslikava iznenađujući portret jedne iznimne i kompleksne žene.

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher (87) umrla je u ponedjeljak u Londonu od posljedica moždanog udara, javile su svjetske agencije.

Vezani članci Prestanak pušenja U Velikoj Britaniji e-cigarete bi se uskoro mogle dobiti na recept kao lijek za prestanak pušenja David Fuller Električara istraživali zbog dvostrukog ubojstva starog 34 godine, a u njegovu domu pronađeni jezivi dokazi drugih zločina

Zvali su je 'željezna lady', a bila je prva žena u britanskom premijerskom stolcu, šefica vlade koja je od početka 19. stoljeća najdulje kontinuirano stajala na čelu britanske izvršne vlasti. Smatra je se jednom od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća, s podjednakim brojem onih koji je idealiziraju i onih koji je osporavaju.

>> Umrla 'željezna lady' Margaret Thatcher

Thatcher je tri puta uzastopce dovela konzervativce do izborne pobjede - 1979., 1983. i 1987. Za njezina političkog života, neki su tvrdili da je modernizirala zemlju, drugi je optuživali da je pogoršala jaz između bogatih, onih na jugu, i siromašnih na sjeveru zemlje.

S američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom stvorila je snažan savez protiv komunizma, a bila je protivnica ujedinjenja Njemačke smatrajući da će ona biti prejaka i dominirati Europom. Snažne veze stvorila je i sa sovjetskim vođom Mihailom Gorbačovim.

Njezina radikalna desna stajališta toliko su uzdrmala britansku politiku da je čak i laburistička vlada kasnije prihvatila neke od njezinih politika.

Radoholičarka i reformatorica

Radoholičarka s često 18-satnim radnim vremenom, nakon izbora 1979. pokrenula je socijalne i ekonomske reforme kako bi zemlju izvukla iz krize. Pokrenula je političku filozofiju temeljenu na natjecanju i privatnom poduzetništvu koja će se kasnije nazvati 'thatcherizmom'. Srezala je programe socijalne pomoći, smanjila ovlasti sindikata i privatizirala neke industrije. Istovremeno, mnogi su ostajali bez posla, a dio industrije je uništen, poglavito ona rudarska.

Bivši premijer Harold Macmillan opisao ju je 'briljantnim tiraninom, okruženom mediokritetima', a njezin prethodnik na dužnosti i u čelništvu konzervativaca Edward Heath bio je manje galantan nazvavši je 'tom prokletom ženom'.

Godine 1982. Britanija se od domaćih okrenula na vanjskopolitičke teme kada je Thatcher poslala pomorske snage na Falklande, nakon što su ih zauzele argentinske snage. Unatoč tome što je izgubila 255 vojnika i nekoliko ratnih brodova, Britanija je povratila Falklande pod svoju vlast.

Dok je 1981. Thatcher bila jedna od najnepopularnijih premijera svih vremena u Britaniji, dvije godine kasnije, na valu uspjeha falklandskog rata, ponovno je osvojila vlast, kao i treći puta, 1987. Godine 1984. zamalo je izbjegla antentat kada je IRA postavila bombu u hotelu u Brightonu u kojem se nalazila. Poginulo je pet gostiju, neki od premijerkinih suradnika bili su teško ranjeni, a ona je prošla neokrznuta.

Ostavku dala zbog nepopularnosti i unutarstranačkih previranja

Dala je ostavku 1990. zbog nepopularnosti svoje politike i borbe za vlast u njezinoj vlastitoj stranci. Nakon 11 i pol godina neprekinute vlasti na premijerskom mjestu naslijedio ju je John Major. 'Napuštamo Downing Street posljednji put nakon 11 i pol divnih godina i vrlo smo sretni da ostavljamo Ujedinjeno Kraljevstvo u puno boljem stanju nego je bilo kada smo tu došli', kazala je opraštajući se.

Margaret Hilda Thatcher, barunica Thatcher, rođena je 13. listopada 1925. u britanskom mjestu Granthamu na istoku Engleske kao kći prodavača povrća. Od ranih godina bila je u politici, završila je kemiju na Oxfordu, a kasnije studirala i dobila titulu odvjetnice. Bila je udana za Denisa Thatchera, poslovnog čovjeka s kojim je imala blizance, sina Marka i kćer Carol.

Kao ministrica obrazovanja 1973., frustrirana zbog lošeg odjeka svojih ideja u javnosti i zbog toga što je tadašnji premijer nije želio slušati, Thatcher je u jednoj televizijoj emisiji izjavila kako ne misli da će tijekom njezina života žena biti izabrana za britansku premijerku. Ubrzo se pokazalo da je bila u krivu.

Imala je seriju blažih moždanih udara 2001. i 2002., a njezin politički život zabilježen je u filmu 'Željezna lady' s Meryl Streep, koja je za tu ulogu nagrađena Oscarom.

Počasna građanka Zagreba

Margaret Thatcher posjetila je Hrvatsku 1998. kada je proglašena počasnom građankom Grada Zagreba i uručen joj je počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta 'za izvanredan doprinos društvenim znanostima u polju pravnih i političkih znanosti, napose međunarodnih odnosa, te za državničko, diplomatsko i drugo javno djelovanje kojim je uvelike pridonijela prepoznavanju hrvatske znanosti i kulture u suvremenom međunarodnom okružju te razvoju suradnje između Republike Hrvatske i Velike Britanije'. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju