Forenzičari (Foto: AFP)
Forenzičari (Foto: AFP) Foto: Afp

Velika Britanija uložit će 48 milijuna funti (54 milijuna eura) u borbu protiv kemijskog oružja i za cijepljenje tisuća vojnika protiv antraksa, nakon slučaja Skripal, objavio je u četvrtak britanski ministar obrane.


Britanska premijerka Theresa May trebala bi tijekom dana posjetiti Salisbury gdje su bivši ruski špijun Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) pronađeni u nesvijesti 4. ožujka. Otrovani su nervnim otrovom.

Vezani članci Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov (Foto: AFP) Potvrđeni medijski napisi: Jedan od osumnjičenih za trovanje Sergeja Skripala ruski je pukovnik Napad nervnim otrovom (Foto: AFP) Novi udar na Rusiju zbog napada nervnim otrovom u Britaniji

Ministar obrane Gavin Williamson iznio je svoju "viziju" moderne britanske vojske, u svjetlu tog slučaja.

"Ulažemo 48 milijuna funti u novi centar za zaštitu od kemijskog oružja kako bismo sačuvali našu prednost na području kemijskih analiza i obrane", rekao je.

Dodao je da će se taj centar nalaziti u Porton Downu, modernom laboratoriju za istraživanje kemijskog i biološkog oružja koji se nalazi nekoliko kilometara od Salisburyja. U laboratoriju radi više od 3000 znanstvenika, ima godišnji proračun od 500 milijuna funti i prostire se na više od 1100 hektara.

May je u srijedu najavila niz sankcija protiv Moskve, uključujući protjerivanje 23 diplomata i zamrzavanje bilateralnih kontakata, smatrajući da je ona kriva za trovanje Skripala. (Hina)