Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda je lijep, ali...

Britanci spiskali 45 milijardi kuna na beskorisne borbene avione

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vojska nema novaca za obnovu svojeg ratnog zrakoplovstva, no Britanci imaju novca na pretek za borbene zrakoplove 5. generacije, koji im služe - ničemu.

Naručili su 50 najmodernijih borbenih zrakoplova tipa F-35 Joint Strike Fighter, samo da bi otkrili kako imaju niz grešaka, zbog kojih ne mogu slijetati na britanske nosače zrakoplova, ili koristiti njihovo naoružanje poput rakete zrak-zrak tipa Asraam, prenosi The Sun.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

>> Indija razljutila SAD: Odbili kupiti njihove borbene zrakoplove

Britanska vojska za to je potrošila pozamašnih 45 milijardi kuna, a sada će ostati bez moderne flote do 2020. godine. Naime, iz Pentagona su procurili dokumenti koji pokazuju brojne mane i greške pri dizajnu Lockheed Martinovog višenamjenskog lovca.

Jedna od njih, koja najviše brine Britance jest i ta da je kuka, koja služi za zaustavljanje zrakoplova pri slijetanju na nosač zrakoplova, preblizu kotačima zrakoplova. U osam simuliranih slijetanja na nosač, niti jedan nije uspio.

Stvari su loše do te mjere da nova perjanica američkog zrakoplovstva treba poveći redizajn, ili mu prijeti - otpad. Uz to, Britanija ima problema i s vlastitim programom zamijene nosača zrakoplova, čija bi cijena mogla doseći, sa svim troškovima i preko 90 milijardi kuna!

'Britanija je predana u kupnji pomorske verzije Joint Strike Fightera', izjavio je kratko glasnogovornik britanskog ministarstva obrane, bez obzira na probleme. To ne treba čuditi, jer je Velika Britanija prvi partner SAD-a u razvoju tog zrakoplova, s uloženih 10 posto sredstava u njegov razvoj (oko 14,7 milijardi kuna).

Cijena jednog Joint Strike Fightera, ovisno o modelu A, B ili C, iznosi od 122 do 150 milijuna dolara. Posebnost tog lovca jest što može vertikalno uzlijetati i slijetati te, kao i kod F-22 Raptora, stealth tehnologija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene