Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni zapovjednik NATO-a, američki general Philip Breedlove rekao je u srijedu u Kijevu da je vrlo zabrinut raspoređivanjem ruskih raketa na Krimu, koje predstavlja prijetnju za cijelo Crno more.


"Jako smo zabrinuti militarizacijom Krima", rekao je general Breedlove na konferenciji za novinare u Kijevu. "Oprema se već postavlja na Krimu, krstareće rakete i protuzračne rakete imaju u dosegu cijelu regiju Crnog mora", nastavio je.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin na TV-u: Bio sam spreman staviti nuklerano oružje na raspolaganje Slika nije dostupna Ukrajina: Sukob se zaoštrio i vratio na razinu prije primirja

Dodao je da strahuje od raspoređivanja nuklearnog oružja na poluotoku te da prati razvoj događaja. Posljednjih tjedana Rusija je pojačala svoju vojnu nazočnost na Krimu, gdje je odlučila ponovo otvoriti proturaketnu stanicu za uzbunjivanje i regiji namijenila više od 1,75 milijardi eura od 2020. za razvoj svoje Crnomorske flote.

Rusko vojno zrakoplovstvo poslalo je 14 lovaca na Krim gdje ima obnovljenu zračnu vojnu bazu, izvijestila je u srijedu ruska državna novinska agencija Tass. Deset lovaca Su-27 i 4 Su-30 M2 su preraspoređeni iz Krasnodara na Krim, u eskadrilu koja će ih imati trideset, prema istom izvoru.

Rusija je pripojila Krim u ožujku nakon tri tjedna ruske okupacije poluotoka i nakon referenduma kojeg je međunarodna zajednica ocijenila nelegalnim.

Ruska vojska rasporedila borbene zrakoplove na Krim

Ruska vojska rasporedila je 14 borbenih zrakoplova na Krim, ukrajinski poluotok koji je u ožujku anektirala Rusija, koja tamo ima obnovljenu zračnu bazu, objavila je u srijedu ruska agencija TASS.Deset zrakoplova tipa Su-27 i četiri Su-30 poslana su u krasnodarsku regiju, odakle će, u sklopu eskadrile od ukupno 30 zrakoplova, služiti za potrebe na Krimu, objavio je TASS, pozivajući se na izvor u ruskoj vojsci.

Matični će im aerodrom biti Belbek u Sevastopolju, u kojem je i povijesna matična luka ruske Crnomorske flote. Ruska vojska tvrdi da je aerodrom obnovljen i da je sad jedan od najmodernijih.Posljednjih tjedana Rusija je pojačala vojnu nazočnost na Krimu, odlučivši ponovno staviti u funkciju postaju za upozorenja od projektila i najavivši ulaganja od 1,75 milijardi eura za razvoj crnomorske flote do 2020. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook