Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazilski Senat smijenio je u srijedu predsjednicu Dilmu Rousseff s dužnosti zbog kršenja proračunskih pravila, privevši time kraju kontroverzni proces opoziva koji je podijelio zemlju u kojoj skandali ne manjkaju i paralizirao političku scenu devet mjeseci.


Senatori su sa 61 glasova za i 20 protiv proglasili Rousseff (68) kazneno odgovornom zbog nezakonitog korištenja novca državnih banaka kako bi se prikrio proračunski deficit u izbornoj 2014. godini te odobravanja triju dekreta o potrošnji bez odobrenja parlamenta.

Vezani članci Fail Situacija je eskalirala u rekordnom roku, a sve je počelo sitnom nezgodom U Serranu pala zaraza COVID-om nakon cijepljenja CoronaVacom U jednom gradu nakon masovnog cijepljenja smrtnost se smanjila za 95 posto, kao i broj novih slučajeva

Senatori nisu izglasovali zabranu Rousseff da osam godina nakon opoziva obnaša javne funkcije. S 42 glasa za i 36 protiv odlučili su da Rousseff može zadržati politička prava. Po brazilskom zakonu, smijenjeni predsjednik ne smije dobiti nikakav posao u državnoj službi, čak niti predavati na sveučilištima.

Time je okončana 13-godišnja vladavina ljevičarske Radničke stranke u toj najvećoj latinoameričkoj ekonomiji koju je 2003. započeo predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

"Demokracija nije najbolji sustav jer je nepogrešiva, nego jer ispravlja svoje mane. Ako griješimo, demokracija će se ispraviti i narod će nas ispraviti", rekao je predsjednik Senata Renan Calheiros (PMDB) prije glasovanja.

Konzervativac Michel Temer (75), bivši potpredsjednik koji je na čelu Brazila od svibnja kada je Rousseff suspendirana, prisegnut će kasnije tijekom dana i odslužiti ostatak mandata do kraja 2018.

Rousseff, koja je u ponedjeljak odgovarajući više od 14 sati na pitanja senatora ustvrdila da je riječ od državnom udaru koji je orkestrirala oporba, odbacuje optužbe za koje je se tereti i tvrdi da brazilske gospodarske elite i oporba pokušavaju destabilizirati njezinu vladu od njezina reizbora 2014. kako bi zaštitile interese privilegiranih, uključujući privatizaciju javne imovine kao što su goleme podvodne rezerve nafte.

Tvrdi da novac državnih banaka nije utjecao na proračunski deficit te da je u cijelosti vraćen godinu dana poslije. Podsjeća da su svi njezini prethodnici postupali jednako a protiv njih nisu bile pokretane istrage.

Upozorava također da će nova konzervativna vlada PMDB-a (desni centar) ukinuti socijalne programe koji su milijune Brazilaca izvukli iz siromaštva u proteklih deset godina.

PMDB je u ožujku izišao iz vladajuće koalicije.

Rousseffini protivnici pozdravljaju njezin opoziv kao priliku da zemlja okrene novu stranicu nakon dugotrajne političke krize, teške recesije i velikog korupcijskog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras.

Vozači na ulicama Brasilije trubeći su pozdravili njezinu smjenu, a u najvećem gradu Sao Paulu slavilo se vatrometom.

Temer, jednako nepopularan kao i Rousseff, obećao je da će pokrenuti gospodarstvo koje je palo šesti kvartal zaredom te najavio mjere štednje kako bi smanjio rekordni deficit, koji je prošle godine Brazil stajao investicijskog kreditnog rejtinga.

No, vjerojatno će se suočiti s velikim političkim otporom Radničke stranke, koja je obećala da će organizirati masovne ulične prosvjede.

Rousseffin opoziv prvi je od suđenja bivšem brazilskom predsjedniku Fernandu Colloru de Mellu kojemu je Senat sudio zbog korupcije 1992. godine.

De Mello, prvi izravno izabrani brazilski predsjednik nakon kraja vojne diktature, podnio je ostavku. Senat ga je unatoč tome proglasio krivim i oduzeo mu pravo obnašanja političkih dužnosti osam godina. Brazilski Vrhovni savezni sud kasnije ga je oslobodio kaznene odgovornosti zbog manjka dokaza.

Rousseff će uložiti žalbu na opoziv Vrhovnom sudu, rekao je novinarima njezin odvjetnik i bivši državni odvjetnik Jose Eduardo Cardozo. (Hina)