Požari bjesne u Pantanalu (Foto: AFP)
Požari bjesne u Pantanalu (Foto: AFP) Foto: Afp

Požari neviđenog intenziteta bijesne u Pantanalu, najvećem močvarnom području planeta i izuzetnom staništu bioraznolikosti, objavila je u četvrtak vlada države Mato Grosso do Sul, ocijenivši stanje "kritičnim".


Posebno su zahvaćene tri općine u nepreglednoj naplavljenoj ravnici na jugu Brazila gdje je razvijen ekoturizam.

Vezani članci Požari u SAD-u, San Francisco Apokalipsa i prizori iz pakla u SAD-u: Pepeo pada s neba, poginulo šestero ljudi Požari u Kaliforniji Požari koji gutaju sve pred sobom: "Ovo je prvi put u 33 godine da smo premašili dva milijuna hektara"

"Požari u ovom području su zapanjujući, zahvaćaju više od 50.000 hektara i izazivaju logističke probleme", rekao je nakon nadlijetanja te regije koordinator Nacionalnog centra za upravljanje opasnim situacijama Paulo Barbosa de Souza, na čije riječi se poziva vlada te države koja graniči s Paragavjem i Bolivijom.

Prema satelitskim snimkama Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE), oko 8479 požara registrirano je između siječnja i listopada ove godine u Pantanalu, najviše u posljednjih 12 godina.

Samo u listopadu je bilo 2427 požara ili 20 puta više u odnosu na listopad 2018. godine. To je bio najteži mjesec u posljednjih 17 godina u pogledu broja požara. Povijesni rekord je zabilježen 2002. s 2761 požara.

Požari haraju u općinama Corumba, desetak kilometara od granice s Bolivijom i u općinama Miranda i Aquidauana.

Pospješuju ih vjetar i suha vegetacija, a država Mato Grosso do Sul je zatražila pomoć savezne države u Braziliji.

S vatrenom stihijom bori se samo dvadesetak vatrogasaca i osoblja brazilskog instituta za okoliš, uz pomoć lokalnih djelatnika.

Pantanal se osim u Mato Grosso do Sul prostire i u državi Mato Grosso te u Boliviji i Paragvaju.

Uz veliko bogatstvo flore i faune s više od 260 vrsta riba, 500 vrsta ptica, velikog broja divljih životinja i močvarnih biljaka to je područje primamljivo turistima koji posjećuju Brazil. (Hina)