Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne brine ih naftna mrlja

BP naredio radnicima da buše brže, jer oni gube novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto da su bacili sve snage na prevenciju, možda i uskoro jedne od, ako ne i najveće ekološke katastrofe u povijesti SAD-a, British Petroleum svoje je radnika nakon eksplozije tjerao da pojačaju s radom, jer kompanija gubi novac.

'Hej, pritisnimo to, pritisnimo to!', opisao je riječi BP-ovog menadžera, Mike Williams, šef tehničara elektronike na Deepwater Horizonu, koji je 20. travnja eksplodirao i gdje je pritom 11 ljudi poginulo. 'Ono što je on mislio pod 'pritisnimo' jest da se poveća penetracija bušilice, odnosno brzina kojom prodire do nafte', objasnio je Williams u intervjuu za američku televiziju CBS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meksički zaljev Naftna mrlja BP-a najveća svih vremena u Meksičkom zaljevu Slika nije dostupna Novi pokušaj BP prikuplja samo 10 posto nafte iz bušotine

>> VIDEO: Prvi uspjesi u skupljanju nafte u Meksičkom zaljevu

Williams je jedan od posljednjih ljudi, koji je napustio Deepwater Horizon u meksičkom zaljevu, dok su ga plamen i more proždirali. BP je potrošio milijune dolara kako bi u samo dva tjedna probušio novi izvor nafte, nakon što je napuštena propala naftna bušotina, a radnici su, tvrdi on, osjetili najveći pritisak u poslu kojim se bave, otkad rade u BP-u. Williams isto tako tvrdi kako je sigurnosni ventil slučajno oštećen greškom jednog od radnika na platformi, koji je pomakom upravljačkog joysticka izvršio pritisak od više tona na taj ventil. Njegov nadzornik, to je smatrao, kako je dodao Williams, nebitnim.

Bušenje na najvećoj dubini u povijesti

U vrijeme eksplozije, Deepwater Horizon je bušio na najvećoj dubini u povijesti, koja iznosi oko 10.600 metara, a posada je na toj platformi u sigurnosti radila punih sedam godina. Williams je prepričao i momente koje je proživio tijekom same eksplozije na bušotini. 'Svijetla na mojoj konzoli postala su toliko jaka, da su fizički eksplodirala. Odgurnuo sam se od svojeg stola, a tada je i monitor mog računala eksplodirao', prisjetio se užasa Williams.

'Začuo sam tu neku neugodnu buku i šištanje, a zatim i eksploziju. Eksplozija je čelična vrata 7,5 centimetara debljine, osigurana sa šest šarki od nehrđajućeg čelika, doslovce izbila iz mjesta. Vrata su me pogodila i lansirala nas oboje na drugi kraj radione', ispričao je i dodao kako je tad pomislio kako je s njim gotovo te da će umrijeti na toj naftnoj platformi. Prilikom pokušaja da izađe iz radione, eksplozije su još jedna vrata odbacile na njega, no on niti tad nije krenuo prema čamcima za spašavanje, već je htio obaviti svoju dužnost i javiti nesreću komandnom centru.

Skok s 30 metara

Naposljetku, zatvorio je oči i između dvije alternative, odabrao onu koja mu je nudila kakve-takve šanse za preživljavanje katastrofe. S velikom porezotinom na čelu, krvi u očima i molitvom na usnama, skočio je u more sa 30-ak metara visoke platforme. 'Osjećao sam kao da padam čitavu vječnost', istaknuo je. Probijao se kroz sirovu naftu sve dok mu se nije smračilo. Jedino, kad je začuo ljudski glas sa čamca za spašavanje, znao je da nije mrtav. Alternativa tomu, bila bi ostanak na platformi i smrt u plamenu. Platforma je dva dana kasnije potonula na morsko dno.

Najnovije procjene govore kako između 20.000 i 100.000 barela nafte curi u ocean svakog dana, a većina naftne mrlje zasad nije u potpunosti ugrozila obalu SAD-a. Stručnjaci, međutim, smatraju da ako mrlja uleti u kružnu struju, više je ništa neće moći spriječiti da dođe do obala Sjeverne Karoline i Floride u svega nekoliko dana. Zasad ništa što se poduzima kako bi se spriječilo širenje naftne mrlje ili njezino zaustavljanje, nije pomoglo. najgora katastrofa kuca na vrata SAD-a, a BP, čini se, jedino brinu izgubljeni dolari.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene