Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. doputovao je u subotu u Prag, u trodnevni posjet Republici Češkoj, njegovo drugo putovanje u jednu istočnoeuropsku zemlju i jedini posjet tom području ove godine u kojoj se obilježava 20. obljetnica pada komunizma.


'Ove su zemlje osobito trpjele pod diktaturom, ali kroz patnju su se rodile ideje o slobodi, jednako aktualne, koje se danas još odlučnije moraju provoditi', rekao je Papa tijekom leta novinarima koji ga prate na ovom putovanju. Benedikt XVI. nasljednik je Ivana Pavla II., poljskog pape koji je pridonio padu Berlinskog zida i uspostavi demokracije u tom dijelu kontinenta, što ovaj posjet čini još zanimljivijim.

Vezani članci Turisti u Pragu Drastično pao broj noćenja u jednoj od omiljenih turističkih destinacija u Europi Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 2 Više od 120.000 Čeha prosvjedovalo protiv premijera: ''Više nećemo tolerirati da nas pljačka!''

Benedikt XVI. će 'sigurno dotaknuti tu temu i možemo je promatrati kao sud o onome što se tijekom 20 godina činilo u našem društvu, o onome što je Crkva donijela ljudima', rekao je uoči posjeta Jan Balik iz Češke biskupske konferencije. Papu je u zračnoj luci dočekao češki predsjednik Vaclav Klaus, a odatle će se vrhovni poglavar Katoličke crkve uputiti u crkvu Naše Gospe od Pobjede u kojoj je kip praškog Djeteta Isusa kojeg vjernici štuju od 17. st. Zatim će se oko dva kilometra u papamobilu provesti ulicama povijesnog središta Praga. Nakon toga će se sastati s Klausom i drugim uglednicima iz političkog i javnog života zemlje te s praškim diplomatskim zborom.

>> Bozanić u Jasenovcu: Nismo došli ispričavati se

>> 'Nije bilo u redu ići u Bleiburg, a ne u Jasenovac'

Sudjeluje i zagrebački nadbiskup Bozanić

U nedjelju će posjetiti Brno, na istoku zemlje, drugi po veličini češki grad i glavni grad Moravske, gdje živi velik broj katolika i gdje će slaviti misu pred stotinjak tisuća vjernika, među kojima će biti veći broj Slovaka i Poljaka. U ponedjeljak će poći u Staru Boleslav, gradić nedaleko od Praga, mjesto mučeništva svetog Vjenceslava, glavnog zaštitnika Češke, koja njegov blagdan slavi u ponedjeljak. U programu Benediktova pohoda Češkoj sudjeluje i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. (Hina)