Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Federacija Bosne i Hercegovine danas je dobila novu vladu, koju čine ministri iz Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke 'Radom za boljitak' (NSRzB).


Nova federalna vlada izabrana je na izvanrednoj sjednici zastupničkog doma održanoj u kasnim večernjim satima, neposredno nakon što su to tijelo i dom naroda potvrdili imenovanje Živka Budimira iz HSP-a za predsjednika Federacije, a Mirsada Kebe iz SDA i Svetozara Pudarića iz SDP-a za dopredsjednike.

Nermin Nikšić iz SDP-a, koji je postao novim predsjednikom federalne vlade, izjavio je kako je pet mjeseci nakon provedenih izbora bilo krajnje vrijeme da Federacija dobije novu vladu. 'Svjestan sam svih izazova i teškog stanja u kojemu se nalazimo', kazao je Nikšić pred zastupnicima.

Vezani članci Andrej Plenković govori na Općoj skupštini UN-a Plenković: "Oni u BiH koji smatraju da je kasno za bonske ovlasti, žele status quo" Ilustracija Dva tjedna zaposlenici državnih institucija doslovno ne rade ništa: Od 9. rujna vrijeme kao da je stalo, a problem se nije riješioIstaknuo je kako je ipak uvjeren da se dobrom gospodarskom i socijalnom politikom stanje može promijeniti a političke napetosti eliminirati. 'Prijeko nam je potrebna stabilizacija a potom i ubrzani gospodarski razvitak', kazao je Nikšić, obećavajući kako će Federacija biti bolji entitet u BiH te kako će se osobno zalagati za punu ravnopravnost Hrvata i Srba u Federaciji ali i za ravnotežu između građanskoga i nacionalnoga u političkom djelovanju.

Novu federalnu vladu, koja uz predsjednika ima i šesnaest ministarstava, čini sedam ministara iz SDP-a, pet iz SDA te po dva iz HSP-a i NSRzB. Dopredsjednici vlade su Anto Krajina iz HSP-a, koji će ujedno biti ministar financija, te Jerko Ivanković-Lijanović, koji će obnašati dužnost ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nova vlast uspostavljena po hitnom postupku

Novu izvršnu vlast u Federaciji BiH je po žurnom postupku uspostavio blok stranaka okupljenih oko SDP-a, nakon što su propali višednevni pregovori vođeni s HDZ BiH i HDZ 1990. uz posredovanje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Dva bloka sukobila su se oko raspodjele ministarskih mjesta u entitetskoj vladi i na razini države BiH. O stanju u BiH nakon takvog ishoda međustranačkih pregovora u četvrtak su raspravljali i veleposlanici država-članica upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Uspostava vlasti na državnoj razini i dalje neizvjesna

Nakon toga sastanka, OHR je objavio priopćenje u kojemu se izražava žaljenje jer stranački čelnici nisu postigli dogovor o kompromisnom prijedlogu koji bi uspostavio široku vladajuću koaliciju u Federaciji. Kompromisni prijedlog OHR-a, po kojemu bi simbolično po jedno ministarsko mjesto namijenjeno Hrvatima u vladi Federacije BiH i vijeću ministara BiH pripalo SDP-u, odbili su HDZ BiH i HDZ 1990.

'Upravni odbor Vijeća za provedbu mira apelira na sve stranke da djeluju odgovorno sukladno ustavima i Daytonskom mirovnom sporazumu', poruka je međunarodne zajednice strankama u BiH nakon uspostave nove vlasti u Federaciji BiH. Uspostava vlasti na državnoj razini i dalje je neizvjesna, jer stranke iz Republike Srpske koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH odbijaju sudjelovati u koaliciji u kojoj neće biti HDZ BiH i HDZ 1990. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju