Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOHNSON U PROBLEMIMA

Dramatično na Otoku: Ministar ga pozvao da podnese ostavku, premijer ga smijenio

Boris Johnson, Michael Gove
Boris Johnson, Michael Gove Foto: OLI SCARFF / AFP
Britanski premijer Boris Johnson smijenio je ministra za stambeno zbrinjavanje, izgradnju i zajednice Michaela Govea, koji je premijera pozvao da podnese ostavku, izvijestio je BBC.

Britanski premijer Boris Johnson suprotstavio se pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke, rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni.

Nakon više od 40 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići, rekao je izvor.

Jedan od njih poticao ga je na to da se sam časno povuče, umjesto da se suoči s izglasavanjem povjerenja. Mnogi zastupnici rekli su da više nije pitanje mora li otići, nego kada će otići.

U srijedu navečer državna odvjetnica Engleske i Walesa Suella Braverman pozvala je Johnsona da podnese ostavku i postala prva članica kabineta i Konzervativne stranke koja je najavila da će se kandidirati.

"Mislim da je došlo vrijeme za premijerovu ostavku", rekla je Braverman za ITV i dodala da će se ona kandidirati, dođe li do borbe za vodstvo.

No unatoč brojnim zahtjevima upućenim premijeru da podnese ostavku, konzervativni zastupnik i njegov bliski suradnik James Duddridge rekao je nakon sastanka kabineta za Sky News da je britanski čelnik "spreman na borbu".

Duddridge je rekao da će Johnson i novoimenovani ministar financija Nadhim Zahawi izraditi novi gospodarski plan koji će uključivati i smanjenja poreza.

Johnson je u srijedu rekao parlamentarnom odboru da neće odstupiti i da su izbori zadnje što je zemlji potrebno. Dodao je da on ima mandat od izbora 2019. godine, koje je dobio s velikom većinom te da ne bi bilo odgovorno napustiti posao usred krize uzrokovane porastom troškova života i ratom u Europi.

Pročitajte i ovo Boris Johnson BURNO U VELIKOJ BRITANIJI Boris Johnson nakon niza ostavki ministara: "Neću odstupiti, zadnje što ova zemlja treba su novi izbori"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna johnson uskoro bivši? Novi šok za premijera! I treći ministar dao ostavku, stranka mu okreće leđa: "On treba otići..."

"Premijer se zavarava, ako misli da može opstati bez podrške parlamenta", rekao je viši konzervativni zastupnik. "On sramoti Konzervativnu stranku i pokazuje prezir prema biračkom tijelu."

 

Međutim, ministrica kulture Nadine Dories rekla je da Johnson ima njezinu podršku, a na pitanje podržavaju li ga i ostali, odgovorila je: "Da, u potpunosti."

Dramatične ostavke ministara zdravstva i financija u utorak izazvale su niz ostavki u ministarstvima te su mnogi konzervativni zastupnici postavili pitanje može li on ostati na vladajućoj poziciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene