Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Endemska korupcija u Kini

Borba protiv visoko-letećih 'tigrova': Kaznili 20.000 svojih birokrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je kaznila gotovo 20.000 dužnosnika u posljednjih godinu dana zbog kršenja pravila po kojima su trebali smanjiti birokraciju, skratiti beznačajne govore i ceremonije.

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je krajem 1012. godine smanjivanje birokratskih procesa, nakon što je preuzeo čelo Komunističke partije, želeći primiriti bijes javnosti oko bespotrebnog trošenja novca i ekstravaganciju, sve što su dužnosnici koristili kako bi ilegalno prikupili bogatstvo za sebe.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Gomilanje oružja Pentagon upozorava: "Kina drastično povećava nuklearni arsenal" Vladimir Putin i Xi Jinping sastali su se u Pekingu Stigao u Peking Putin zacementirao dobre veze s Kinom: "Razvijamo duboko prijateljstvo i suradnju"

Jinping je naredio da birokratski sastanci budu kraći, da se prekomjerne ceremonije u potpunosti ne koriste, kao i dugotrajni i beznačajni govori, prenosi Reuters.

Reforme 'BEZ PRESEDANA' najodvažnije u 30 godina!

Glavni antikorupcijski promatrač kineskih vlasti, Centralna komisija za disciplinsku inspekciju, priopćila je kako su dužnosnici koji se nisu pridržavali navedenih pravila, dobili administrativne i unutarpartijske kazne. Kakva je narav tih kazni, nisu obrazložili.

Više od 5.000 dužnosnika prekršilo je pravila povezana s korištenjem službenih vozila, dok ih je 903 proglašeno krivima za organiziranje raskošnih proslava.

Neki drugi su pak izdvojeni i kažnjeni zbog svoje "osrednjosti" ili "indolentnosti".

Kineski predsjednik rekao je kako ta endemska korupcija prijeti opstojnosti same Komunističke partije te se zarekao kako će srušiti sve visoko-leteće "tigrove", kao i beznačajne "mušice".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene