Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na plenumu

Reforme 'BEZ PRESEDANA' najodvažnije u 30 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na plenumu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine donesen je plan reformi 'bez presedana'.

Kineski plan reforme koji je dobio zeleno svjetlo partijskih čelnika je 'bez presedana', a nakon odluke o većoj ulozi tržišta u gospodarstvu očekuju se fundamentalne promjene, izjavio je u petak visoki partijski dužnosnik.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gošća Dnevnika Nove TV Šefica HUP-a Gordana Deranja: "Iznenadila nas je mogućnost isplate 13. plaće. Nismo očekivali tako nagli skok"

Nakon četverodnevnog plenuma Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) okončanog u utorak, čelnici su zaključkom da je u idućem desetljeću potrebno provesti 'duboke opće reforme' te posebice omogućiti tržištima da igraju jednu od 'ključnih' uloga u raspodjeli resursa te reformirati javne financije.

>> Kineska Komunistička partija donosi VELIKI PLAN za sljedeće desetljeće

'Kada reforme uđu u ključnu fazu moramo pokrenuti sveobuhvatne promjene kako bismo produbili te reforme', kazao je Yang Weimin, zamjenik voditelja Ureda središnje vodeće grupacije za financijske i gospodarske poslove. Yang je pojasnio da se na ovom plenumu raspravljalo o sveopćim dubokim reformama koje, između ostalog, pokrivaju ekonomiju, politiku i okoliš.

Kina ima za cilj do 2020. ostvariti 'odlučujuće rezultate' te će u središtu 'sveobuhvatnih' reformi biti gospodarske promjene kako bi drugo gospodarstvo svijeta bilo predvodnica budućeg rasta, priopćio je KPK nakon četverodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata 205 članova Centralnog komiteta. Kinesko gospodarstvo, nakon tri desetljeća rasta, pokazuje znakove posrtanja zbog prekapacitiranosti, gomile dugova i sve slabije konkurentnosti.

Bio je to treći plenum od tranzicije vlasti u Kini prošle godine, a treće plenarne sjednice obično služe novoustoličenim Centralnim komitetima kao odskočna daska za ključne gospodarske reforme. Neke reforme, međutim, upozoravaju analitičari, naići će na žestok otpor moćnih interesnih skupina, poput lokalnih vlada ili državnih monopola, piše agencija France presse. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene