Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bolivija: Nadmoćna pobjeda pristaša autonomije Tarije na referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pristaše autonomije bolivijske pokrajine Tarije s gotovo 80 posto glasova pobijedili su u nedjelju na referendumu koji socijalistička vlada predsjednika Eva Moralesa smatra "ilegalnim", prema anketama više televizijskih postaja.

Sve televizijske postaje javljaju, prema izlaznim anketama, da je za autonomiju glasovalo oko 80 posto birača, oko 19 posto je bilo protiv. Oko 35 posto upisanih birača nije izašlo na referendum.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još 10 ih je ozlijeđeno Stravična nesreća u Boliviji: Autobus sletio u provaliju, poginule najmanje 34 osobe Evo Morales (Foto: AFP) žele okončati nestabilnost Bolivija donijela novi zakon o izborima koji brani Moralesu da se ponovno kandidira

Guverner pokrajine Tarije Mario Cossio izjavio je pred svojim pristašama okupljenim na trgu u istoimenom gradu da autonomija neće ostati na tome i da će se uskoro proširiti na ostatak zemlje.

Pristaše autonomije proslavili su pobjedu pjesmom do kasno unoć na trgu koji se šarenio od crveno-bijelih zastava.

Pokrajina Tarija, poljodjelski i vinogradarski kraj na jugu zemlje s četiristotinjak tisuća stanovnika posjeduje 85 posto zaliha plina i predstavlja 13 posto bolivijskog BDP-a.

Tarija je četvrta "pobunjena" pokrajina koja je u velikom broju glasovala za autonomiju, nakon Santa Cruza, Panda i Benija.

Referendum se održao u času kada je Bolivija, zemlja s 9 milijuna stanovnika, zapala u tešku političku i socijalnu krizu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene