Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bolivijski Kongres prihvatio je prijedlog predsjednika Eva Moralesa da se za 90 dana provede referendum o ostanku na vlasti predsjednika, dopredsjednika i guvernera devet regija u zemlji, priopćio je Senat.


Ipak, da bi se referendum proveo, mora ga zatražiti i vlada.

Vezani članci Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Sedmi predsjednički izbori održat će se krajem prosinca: Evo koje još ključne datume treba imati na umu Slika nije dostupna Svrgavanje Eva Moralesa bilo je planirano?

Odluka Kongresa predviđa da se mandati Moralesa i Alvara Garcije Linere koji se završavaju u siječnju 2011. mogu prekinuti ako predstavnici oporbe sadašnje izvršne vlasti osvoje više glasova nego što su ih ova dvojica dobila na izborima u prosincu 2005., ili 53,74 posto.

Isti će se sustav primjenjivati na guvernere regija La Paz, Santa Cruz, Cochabamba, Tarija, Chuquisaca, Oruro, Potosi, Beni i Pando.

Prijedlog koji je predsjednik države iznio u prosincu prošle godine, odmah je potvrdio Zastupnički dom u kojemu Morales ima većinu, ali još nije prošao u Senatu, gdje je oporba u većini.

Bolivija, najsiromašnija zemlja Južne Amerike, trenutačno prolazi kroz tešku političku krizu, a socijalistička vlada ne uspijeva početi pregovore s liberalnom i konzervativnom oporbom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju