Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bolivija: Mandat Eva Moralesa mogao bi se prekinuti referendumom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijski Kongres prihvatio je prijedlog predsjednika Eva Moralesa da se za 90 dana provede referendum o ostanku na vlasti predsjednika, dopredsjednika i guvernera devet regija u zemlji, priopćio je Senat.

Ipak, da bi se referendum proveo, mora ga zatražiti i vlada.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Odluka Kongresa predviđa da se mandati Moralesa i Alvara Garcije Linere koji se završavaju u siječnju 2011. mogu prekinuti ako predstavnici oporbe sadašnje izvršne vlasti osvoje više glasova nego što su ih ova dvojica dobila na izborima u prosincu 2005., ili 53,74 posto.

Isti će se sustav primjenjivati na guvernere regija La Paz, Santa Cruz, Cochabamba, Tarija, Chuquisaca, Oruro, Potosi, Beni i Pando.

Prijedlog koji je predsjednik države iznio u prosincu prošle godine, odmah je potvrdio Zastupnički dom u kojemu Morales ima većinu, ali još nije prošao u Senatu, gdje je oporba u većini.

Bolivija, najsiromašnija zemlja Južne Amerike, trenutačno prolazi kroz tešku političku krizu, a socijalistička vlada ne uspijeva početi pregovore s liberalnom i konzervativnom oporbom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene