Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis osoba kojima je zabranjen ulazak

Bjelorusija uvela sankcije za EU i SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjelorusija je izvijestila da je uvela sankcije Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama kao odgovor na sankcije koje su EU i SAD uveli koncem siječnja, nakon uhićenja predstavnika oporbe režimu Aleksandra Lukašenka nakon predsjedničkih izbora.

'Bjelorusija je donijela mjere kao odgovor na sankcije koje su Bjelorusiji uvele Europska unija i Sjedinjene Države', rekao je u priopćenju glasnogovornik bjeloruske diplomacije Andrej Savinih. Zemlja je 'pripremila popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritorij" Bjelorusije, ističe se u priopćenju. Te osobe, dodaje se na istom mjestu, štete Bjelorusiji i njezinoj suradnji s drugim zemljama.

Usto, 'pojačat će se nadzor nad nezakonitim financiranjem političkih djelatnosti iz stranih organizacija i političko-društvenih zaklada', upozorio je glasnogovornik. Početkom veljače, 36 država odlučilo je odobriti pomoć od 87 milijuna eura civilnom društvu u toj bivšoj sovjetskoj republici. 'Bjelorusija će nastaviti suradnju sa zapadnim partnerima, ali će se posjeti europskih i američkih izaslanstava na političkoj razini ostvarivati samo na poziv tijela bjeloruske zakonodavne i pravosudne vlasti', dodao je.

Pročitajte i ovo Bjeloruska vojska Pogoršani odnosi sa Zapadom Ruski saveznik zvecka oružjem pored granice s EU: "Pripremamo se za uvođenje izvanrednog stanja" Aleksandar Vučić Zaključci o proširenju Packe za Srbiju iz EU-a, spominju i nestale u ratu: "Vijeće duboko žali..."

>> EU sankcionirala Aleksandra Lukašenka

Četrdeset troje pripadnika oporbe, među kojima je više kandidata za predsjedničke izbore, optuženo je u Bjelorusiji zbog 'remećenja javnog reda', pošto su 19. prosinca sudjelovali u prosvjedima protiv ponovnog izbora Lukašenka, koji je na vlasti već 16 godina, upozoravajući na izbornu prijevaru. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene