Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog represije nad oporbom

EU sankcionirala Aleksandra Lukašenka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je zamrznula imovinu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i zabranila dobivanje viza njemu i njemu bliskim osobama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BJELORUSKI PREDSJEDNIK Lukašenko naredio raspoređivanje dodatnih snaga uz granicu s Ukrajinom, ali i dalje tvrdi da neće sudjelovati u ratu Slika nije dostupna Putinov saveznik Ukrajinci tvrde da su Bjelorusi ušli na njihov teritorij. Lukašenko samo par sati ranije: "Nećemo se pridružiti ruskim trupama..."

EU se za ovakav korak odlučila zbog represije koja se provodi nad oporbom. Osim Lukašenka, ministri vanjskih poslova EU-a odlučili su sankcionirati dvojicu njegovih sinova, Viktora i Dimitrija, kao i ministra obrane Jurija Zhadobina i šefa bjeloruskog KGB-a Vadima Zajceva, a osim njih još 152 osobe.

>> Lukašenko najavio oštre protumjere mogućim sankcijama

>> Iz zatvora pušten predsjednički kandidat

EU je odbio uvesti gospodarske sankcije Minsku, kao što su predlagali Švedska i Poljska, poput zamrzavanja pomoći dogovorene sporazumima o suradnji. Među 27 članica EU-a nije bilo konsenzusa oko tog pitanja.

Nakon odluke EU-a oglasio se i Minsk te najavio adekvatne i razmjerne mjere kao odgovor na europske sankcije. 'Napetosti s Europskom unijom nisu naš izbor. No, odluka EU-a primorava Bjelorusiju da poduzme adekvatne i razmjerne mjere kako bi potvrdila suverenitet Bjelorusije i očuvala stabilnost zemlje', priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene