Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko zaprijetio je suspenzijom tranzita ruskoga plina i nafte prema Europi, ukoliko ruski Gazprom ne uplati ukupan dug za tranzit plina u predstojećih 48 sati.


‘Ponovno upozoravam vladu: ako Gazprom ne plati ukupan dug za tranzit plina u iduća dva dana, uslijedit će suspenzija tranzita plina i nafte prema Europi’, kazao je Lukašenko na sastanku vlade.

Vezani članci Plin, ilustracija Drastično poskupljuje plin: "To i nije tako veliko povećanje ako znamo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto" Slika nije dostupna Ukrajina ruski plin nema namjeru uvoziti barem do kraja godine

U četvrtak je Gazprom Minsku isplatio 228 milijuna dolara za dug koji se odnosio na tranzit plina preko bjeloruskog teritorija, nakon što je bjeloruska vlada zaprijetila da će prekinuti tranzit ukoliko ne dobije novac do četvrtka u 10 sati po mjesnom vremenu. No Minsk od Moskve traži punu svotu u iznosu od 260 milijuna dolara, uz objašnjenje da je cijena tranzita plina od studenoga povećana.

>> Bjelorusija potvrdila da je Gazprom platio tranzit plina

‘Prema klauzulama aktualnog ugovora Gazprom Bjelorusiji ne duguje ništa’, reagirao je odmah glasnogovornik grupe Sergej Kuprijanov, ostavivši otvorenom mogućnost da Rusija pronađe dogovor s Minskom, ponovnim razmatranjem ugovora, kojim bi se precizirale cijene tranzita. (Hina)