Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bjelorusija ponovno otvorila naftovod Družba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjelorusija je ponovno uspostavila normalan protok ruske nafte kroz naftovod Družba nakon trodnevnog prekida uzrokovanog sporom s Moskvom oko nametanja carinske pristojbe.

Otvaranje naftovoda uslijedilo je nekoliko sati nakon što je bjeloruska vlada ukinula carinsku pristojbu uvedenu prošlog tjedna na rusku naftu koja prolazi njezinim teritorijem, čime je otvorila put za nastavak opskrbe Europe naftom.

Pročitajte i ovo Bjeloruska vojska Pogoršani odnosi sa Zapadom Ruski saveznik zvecka oružjem pored granice s EU: "Pripremamo se za uvođenje izvanrednog stanja" Slika nije dostupna Putinov posjet je lobiranje za vlastite energetske i geostrateške interese

"Bjelorusija je uspostavila protok nafte u 23,35 sati po moskovskom vremenu", rekao je Aleksej Kostušenko, ravnatelj bjeloruskog naftovoda Gomeltransneft Družba.

"Javili smo ruskom naftovodnom monopolu Transneft da je, prema ranije postignutom dogovoru, počelo pumpanje nafte za Poljsku, Njemačku, Ukrajinu, Slovačku, Češku i Mađarsku", rekao je Kostušenko.

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka priopćio je da je rješenje spora postignuto u telefonskom razgovoru Lukašenka i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bjeloruski premijer Sergej Sidorskij izjavio da će u četvrtak
otputovati u Moskvu gdje će se sastati s ruskim kolegom Mihailom Fradkovom, te da očekuje da će ruska strana odgovoriti ukidanjem svih ograničenja u svojim trgovinskim odnosima s Minskom.

"Nadam se da ćemo tijekom dva dana riješiti sva sporna pitanje i pretenzije glede isporuke nafte Zapadu, a isto tako i što se tiče isporuke ruske nafte Bjelorusiji", rekao je bjeloruski premijer.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za Associated Press da ova odluka daje razloge za "suzdržan optimizam".

Opskrba Njemačke, Poljske, Ukrajine i drugih europskih zemalja zaustavljena je u ponedjeljak rano ujutro nakon što je bjeloruska strana prekinula protok naftovodom Družba kojim se dnevno transportira 230.000 tona ruske nafte prema europskim zemljama.

Minsk je zatvorio naftovod nakon što je uveo carinsku pristojbu na rusku naftu, kao odgovor na odluku Moskve da uvede carinu na prodaju nafte Minsku, udvostruči cijenu ruskog plina i zabrani uvoz bjeloruskog šećera.

Međutim, Rusija je osporila tu odluku s obrazloženjem da ona nije u skladu s ranije usvojenim sporazumom između dviju strana i zaprijetila je da će poduzeti mjere protiv Bjelorusije ako nastavi oporezivati rusku naftu koja prelazi preko njenog teritorija i ide za Europu.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene