Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'75 posto studenata prepisuje'

Bjeliš: Ne mogu komentirati istraživanje u koje nemam uvid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš izjavio je kako ne može komentirati međunarodno istraživanje provedeno u Beogradu u kojemu se, među ostalim, navodi kako je čak 75 posto studenata zagrebačkoga sveučilišta priznalo da vara na ispitima, jer se bez uvida ne može očitovati o tako važnoj temi.

Nakon što je danas u rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta potpisan Sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, rektor Bjeliš rekao je kako je prepisivanje ozbiljan problem na sveučilištu te da ne može reagirati na tako 'kondenziranu temu' dok ne dobije rezultate toga istraživanja i ne upozna se s relevantnim podacima. Objasnio je kako nije znao da je spomenuto istraživanje uopće provedeno, što znači da ne zna ni koje su sastavnice zagrebačkoga Sveučilišta bile uključene u istraživanje.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

>> Karamarko: Diplomski rad se kompilira; Brkić: Mogu ponovno braniti rad

Međunarodno istraživanje

Riječ je o međunarodnom istraživanju koje je tijekom prošle godine provela Beogradska otvorena škola (BOŠ) u suradnji s Antikorupcijskom studentskom mrežom u jugoistočnoj Europi na pet vodećih sveučilišta u Hrvatskoj, Moldaviji, Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji na uzorku od 3.463 studenta. Rezultati istraživanja objavljeni su u Beogradu u srijedu, 13. veljače.

Varanje na ispitu najviše zastupljeno u Zagrebu

Prema tim istraživanjima 25 posto zagrebačkih studenata tolerira ako netko za drugoga piše zadaće, ali ih manje od pet posto vjeruje da su mito i korupcija rasprostranjeni na njihovome fakultetu.

Među ostalim, rezultati pokazuju da je varanje na ispitu najviše zastupljeno u Zagrebu - čak 75 posto, slijedi Plovdiv s oko 60 posto, Beograd s približno 50 posto, nešto manje od polovice u Skoplju te 45 posto u Moldaviji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene