Obavijesti Video Pretražite Navigacija
problemi za poslodavce u BiH

Susjedi muku muče s bolovanjima, neki su razlozi nevjerojatni: "Muškarac je na bolovanju jer čuva trudnoću..."

Bolovanje, Ilustracija - 2
Bolovanje, Ilustracija - 2 Getty Images
Aktualno Galerija Bolovanja, Ilustracija Bolovanja, Ilustracija Foto: Getty Images Bolovanje, Ilustracija - 2 Bolovanje, Ilustracija - 2 Foto: Getty Images +0 Bolovanje, Ilustracija - 1 Galerija 1/3 >>
I u BiH muku muče s lažnim bolovanjima. Razlozi bolovanja koje poneki navode su bizarni.

Povećava se broj lažnih dijagnoza u BiH, a građani ne prestaju s otvaranjem lažnih bolovanja. 

Ima i bizarnih slučajeva, poput muškarca iz Kneževa koji bolovanje pravda doznakom na kojoj je naznačeno da čuva trudnoću, piše N1.ba.

S takvom malverzacijom susreo se direktor i vlasnik jedne firme Radenko Bubić, koji ističe da je u njegovoj firmi svakog mjeseca prošle godine na bolovanju bilo između 180 i 200 zaposlenih.

"Malo tko ide na bolovanje jer je bolestan. Ima radnika koji na posao ne dolaze i po četiri godine, dok istovremeno odlaze raditi u inozemstvo. Nemamo dokaz, ali imamo saznanja o tome.

I sad nekome tko je na bolovanju godinama moram povećati plaću za 200 maraka, to nema nikakve logike. Mi imamo slučaj u Kneževu gdje je muškarac na bolovanju jer, kako piše na doznaci, čuva trudnoću. Kažu, doktor je pogriješio. Ne može pogriješiti. Da ne spominjem slučajeve da na posao ne dolaze zato što su večer prije pili u kafiću", rekao je Bubić. 

Prema njegovim riječima, bilo je i slučajeva da zbog svadbe svi članovi i jedne i druge obitelji koji rade u ovoj tvrtki otvore bolovanje.

Pročitajte i ovo Pogreb Ivana Musića - 14 preminuo u 83. godini Pokopan je Ivan Musić, otac prve dame Sanje Musić Milanović

Bubić napominje kako mogu tolerirati osam posto radnika na bolovanju od ukupnog broja radnika, dok je deset posto već alarmantno. "Međutim, kod nas je sada čak 15 posto zaposlenih na bolovanju", kazao je Bubić, koji ističe da većina poslodavaca zbog komplicirane procedure i nepovjerenja u sustav kontrole ne poseže za dokazivanjem lažnih bolovanja.

Direktor Unije poslodavaca RS Saša Aćić rekao je za Glas Srpske da je u protekle dvije godine evidentan rast broja zloupotreba vezanih za korištenje bolovanja. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene