Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši direktor FBI-a, James Comey odlučio je napisati knjigu o svojoj karijeri u javnoj službi, kao i o trenutcima dok je radio za Trumpovu administraciju prije nego što je iznenada otpušten.


James Comey, bivši šef FBI-a već se sastao s izdavačima i urednicima, a potvrđeno je da ga zastupa izdavačka agencija Javelin.

Vezani članci Slika nije dostupna Trump će za novog ravnatelja FBI-ja imenovati Christophera Wraya Slika nije dostupna Što Trump govori Rusima iza zatvorenih vrata? "Dao sam otkaz šefu FBI-a, bio je lud..."

"To je knjiga o vodstvu i njegovoj potrazi za istinom, naučene kroz lekcije i iskustva koje je stekao tijekom svoje karijere, uključujući i njegova nedavna iskustva u Trumpovoj administraciji", izjavio je Javelin agent, Matt Latimer.

"U knjizi će govoriti o sve većoj želji da se u našoj zemlji ostvari jače etičko vodstvo," prenosi The New York Times.

Predsjednik Donald Trump iznenada je otpustio Comeyja u svibnju, nakon čega je Trump izjavio kako na otkaz šefa FBI-a utjecala "ta ruska stvar". Nakon Comeyjeva otkaza, potaknuta je lavina promjena u istrazi, pa je uskoro i imenovan novi posebni zastupnik, također bivši šef FBI-a Robert Mueller, za preuzimanje istrage ruskog uplitanja u predsjedničke izbore 2016. godine.

Comey je u lipnju svjedočio pred senatskim odborom i tada je detaljno opisao zabrinutost da se Trump pokušao uplitati u istragu FBI-a.

Knjiga Jamesa Comeyja neće biti u obliku memoara koji će „otkriti velike istine“, ali će se koncentrirati na njegovu nekoliko desetljeća dugu karijeru: kao saveznog tužitelja, dužnosnika Odjela za pravosuđe, a na kraju i ravnatelja FBI-a. Knjiga će se, međutim, dotaknuti i novijih događaja, uključujući i njegovu istragu o privatnoj e-pošti Hillary Clinton kao i FBI-ovu istragu o uplitanju Rusije u američke izbore.

Comey u početku nije bio voljan preuzeti ponude agenata i izdavača, ali je na kraju promijenio mišljenje, izviještava Times. Njegov agent je rekao da će se knjiga profilirati kao i kroz posebne lekicije o etici, odlučivanju i vodstvu.

Vjerojatno će mnogi iščekivati knjigu bivšeg šefa FBI-a, a neki su prethodno nagađali kako bi Comey mogao za nju dobiti čak i cifru od osam znamenki. Knjiga će također proći pravnu i državnu provjeru kako bi se izbjeglo otkrivanje povjerljivih informacija.