Posljedice napada na Odesu - 1
Posljedice napada na Odesu - 1 Foto: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerno pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi, smatra bivši njemački veleposlanik u Rusiji Rüdiger von Fritsch. Zato za ciljeve u Ukrajini odabire skladišta žita, a novi priljev izbjeglica trebao bi u potpunosti destabilizirati Europu.


Cilj Kremlja je destabilizirati Europu masovnim priljevom izbjeglica, rekao je Rüdiger von Fritsch za nedjeljno izdanje njemačkih novina Tagesspiegel.

"Putinova je zamisao da će nakon kolapsa izvoza žitarica iz Ukrajine, gladni ljudi bježati iz svojih domova i krenuti put Europe poput milijuna Sirijaca koji su bježali od užasa rata", rekao je von Fritsch.

Ukrajinska zastava Donedavno nezamislivo, a sad realna mogućnost: Što ako Ukrajina pobijedi u ratu?

"Zbog toga Rusija priječi izvoz žita iz Ukrajine i granatira njezina skladišta žita", dodao je von Fritsch.

"S novim priljevom izbjeglica Rusija želi destabilizirati Europu i povećati politički pritisak tako da zapadne države odustanu od svog čvrstog stava prema Rusiji", objasnio je von Fritsch.

Ilustracija Balkan opet kao bure baruta: Bosna je na opasnom putu, Srbija i Hrvatska kao Putin u Ukrajini

Riječ je o Putinovom "novom hibridnom ratovanju", dodaje Fritsch. Taj novi način ratovanja uključuje neborbena sredstva, poput kibernetičkih napada i kampanja dezinformacija.

Ukrajina je jedan od najvećih proizvođača žita u svijetu. Međutim, zbog ruske invazije i nametnute blokade ukrajinskih luka, žito se ne može izvesti.

Rusija onemogućava Ukrajini da izveze 20 milijuna tona žita, uglavnom iz lučkog grada Odese u Sjevernu Afriku i Aziju, prema njemačkoj vladi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju