Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Probao i ćevape

Predsjednik Europskog vijeća završio posjet BiH: Ništa o izmjeni izbornog zakona

Charles Michel završio je posjet Sarajevu gdje je s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem razgovarao o nizu aktualnih tema, od izbornog zakona do NATO saveza i Milanovića. Probao je i legendarne sarajevske ćevape.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel završio je svoj posjet Bosni i Hercegovini. 

"Ako je suditi po izjavama političara, posjet je bio uspješan, međutim slične smo izjave znali čuti i ranije, svi su zahvaljivali jedni drugima, no na kraju se nije dogodilo ono ključno, a to su izmjene izbornog zakona, za koje je pitanje hoće li se dogoditi do listopada. Gospodin Michel je uz razgovor o budućnosti BiH našao vremena i za probati sarajevske ćevape, ali nije rekao jesu li bolji od onih koje mu je spremao u Beogradu Aleksandar Vučić. 

Hrvatska je puno pomogla da se ovaj posjet dogodi no na tom europskom putu za BiH ključne su izmjene izbornog zakona. 

I Čović i Izetbegović ocijenili su sastanak s Michelom pozitivnim, a predsjednik SDA osvrnuo se i na stavove Zorana Milanovića o ulasku Švedske i Finske u Nato nakon izmjena Izbornoga zakona", javlja reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič. 

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman i Anthony Blinken zamolio za još jaču prisutnost Grlić Radman tražio od Blinkena da se angažira oko izborne reforme u BiH: "Inače bi moglo doći do radikalizacije"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZBORI SAD i Velika Britanija traže poštivanje odluke o raspisivanju izbora u BiH, Milanović se čuo s Čovićem

"Dakle da ja kažem o svim izjavama gospodina Milanovića", započeo je Bakir Izetbegović."Ne slažem se s izjavama i istupima gospodina Milanovića. Pa pogledajte, mislim da je svima jasno kakve stvari taj čovjek govori. Na način da će zaustavit Finsku na putu ka EU i što će oživjeti jedan ratni cilj, a to je stvaranje trećeg entiteta", rekao je Izetbegović.

"Ako se izborni zakon nije promijenio u zadnje 2 godine, teško će u idućih pet mjeseci", izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BIH. "Mi smo inzistirali na tome da riješimo pitanje ustavnih definicija popune doma naroda koje je ustavni sud stavio van snage i to će se svakako morati riješiti, ne može se ići u izborni proces ako ne znamo kako ćemo implementirati izborne rezultate", objasnio je Čović.

Ranije je Milanovićeve izjave komentirao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman: "Predsjedniku zaista nije lako, a možda mu nekada nije ni dobro. To pismo je jedan totalni kopernikanski obrat", komentirao je Milanovićevo pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Za nastavak europskog puta BiH ključne su opsežne reforme, a one su definirane u 14 točaka. Političari su rekli kako su oni spremi i na manji opseg, ali ključ je izmjena izbornog zakona.

Čini se da je izborna kampanja već krenula, no Hrvati još uvijek nemaju svog kandidata za člana predsjedništva, izvijestio je Mario Jurič.

Više o posjetu Charlesa Michela BiH pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene