Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši ministar unutarnjih poslova i sadašnji zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke u Bundestagu Otto Schily kažnjen je novčanom kaznom od 22.000 eura zbog toga što je odbio predočiti detalje svojih odvjetničkih honorara, priopćilo je predsjedništvo njemačkog Bundestaga.


'Otto Schily nije predočio svoje odvjetničke honorare čime je prekršio parlamentarni pravilnik o ponašanju zastupnika Bundestaga', stoji u priopćenju njemačkog parlamenta. 

Vezani članci Slika nije dostupna Karamarko: Moju istinu ne bi rado čuli ni Faber ni Sanader Slika nije dostupna 'Nakon svakih izbora treslo se pola policijske strukture'

Predsjedništvo Bundestaga, kojem pripadaju predstavnici svih parlamentarnih stranaka, stoga je odredilo novčanu kaznu u visini od tri mjesečna primanja zastupnika Bundestaga.

Političari SPD-a, Liberala i Zelenih pozdravili su odluku Predsjedništva Bundestaga.

'Pravila ponašanja zastupnika vrijede za sve pa tako i za poznatog i značajnog Otta Schilyja', rekao je SPD-o povjerenik za unutarnjopolitička pitanja Dieter Wiefelspuetz.

Voditelj poslova zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu Volker Beck optužio je Schilyja za uzdizanje iznad zakona.

'Otto Schily se uzdiže iznad presude Ustavnog suda i mi se možemo samo zapitati: Za koga se ovaj gospodin drži?', rekao je Beck.

Otto Schily je doduše pristao navesti svotu, ali je odbio predočiti detalje honorara stečenih za vrijeme zastupničkog mandata pozivajući se na obvezu čuvanja tajni između odvjetnika i klijenata.

Otto Schily je već prije presude najavio da će uložiti žalbu ukoliko bude kažnjen.

Schily je 70-ih godina branio pripadnike RAF-a, osemdesetih je bio jedan od suosnivača stranke Zelenih da bi kasnije prešao u SPD. U vladi Gerharda Schroedera Schily je obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova, a javnosti je ostao u sjećanju kao tvrdokorni borac za red i zakon u svim porama društva.