Obavijesti Pretražite Navigacija
'Otvorena vrata' borbi protiv korupcije

Karamarko: Moju istinu ne bi rado čuli ni Faber ni Sanader

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ocijenio je u radijskom intervjuu što ga je dao Mediaservisu kako su kritike SDP-a da policija progoni SDP-ove gradonačelnike 'politički odgovor na konkretne slučajeve, dok policija treba biti depolitizirana' te da će 'točka na i procesa depolitizacije biti novi zakon o policiji'.

Istaknuo je da je osnovni kriterij policije kod podnošenja kaznenih prijava postoji li ili ne postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo te da u konkretnim slučajevima SDP-ovih gradonačelnika za policiju postoji osnovana sumnja da je kazneno djelo počinjeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlorabio državni novac Uhićen ukrajinski bivši ministar unutarnjih poslova Slika nije dostupna MUP donio odluku Bivšem premijeru Ivi Sanaderu osiguranje još 6 mjeseci

Dodao je da SDP nije tako reagirao kada je policija podizala kaznene prijave protiv članova nekih drugih političkih stranaka i ponovio da nema nedodirljivih.

Kad je riječ o osiguranju predsjednika Republike Ive Josipovića rekao je da nema nikakvih sukoba oko predsjednikova osiguranja te da se traži prava mjera koja će u potpunosti respektirati stil na kojemu inzistira Josipović, ali koja će zadovoljiti i kriterije struke.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu predsjednika Josipovića da iz MUP-a 'cure' informacije o njegovu osiguranju i o osiguranju premijerke Jadranke Kosor, potvrdivši da policija obrađuje taj slučaj.

Govoreći o razlozima smjene bivšega ravnatelja policije Vladimira Fabera, ministar je rekao da Faber, s kojim je dugo durađivao, nije otišao ni zbog jednog konkretnog slučaja. Na pitanje je li Faber otišao zbog bivšeg premijera Ive Sanadera, Karamarko je odgovorio kako to ne bi komentirao te da istinu onako kako ju on vidi, a čini mu se da je ona blizu prave isitne, 'ne bi rado čuli ni Faber niti Sanader'.

Na pitanje postoji li veza između snažnije borbe protiv korupcije i odlaska Ive Sanadera s dužnosti predsjednika Vlade, odgovorio je kako ne bi rekao da je to slučajnost i dodao da je u vrijeme Sanaderova odlaska 'sazrijevao slučaj kamioni' koji bi se riješio sa Sanaderom kao i bez njega. Istaknuo je da je su dolaskom Jadranke Kosor potpuno 'otvorena vrata' borbi protiv korupcije koja policiji daje maksimalnu potporu.

>> Linić: Špijunčina vrši neviđeni pritisak na pravosuđe

>> Mafalani: Stalno su pred zgradom, mogli su se bar presvući

Karamarko je potvrdio dobru suradnju sa srpskom policijom potkrijepivši to primjerima istrage ubojstva novinara Ive Pukanića i nedavno pronađenoga tijela srpskoga državljana Cvetka Simića u zagrebačkome Jarunskom jezeru.

Kad je riječ o reakcijama policije za nedavnoga seljačkog prosvjeda rekao da se policiji, uz oštru reakciju zamjerala i velika blagost te da je policija morala zaštititi vitalne prometnice pri čemu su policajci bili i vrijeđani.

Na pitanje o postupku policije prema novinarki koja je željela fotografirati rukovanje Jadranke Kosor s ljudima u brodogradilištu, Karamarko je odgovorio da mu je žao što je riječ o novinarki te da bi se policajac ispričao da se nije ponašao prema pravilima struke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene