Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Bivši ministar obrane BiH osuđen na tri godine zatvora: Omogućio zagrebačkoj tvrtki izvoz oružja i streljiva bolje kvalitete

Selmo Cikotić
Selmo Cikotić Foto: Armin Durgut/Pixsell
Bivši ministar obrane BiH Selmo Cikotić osuđen je na tri godine zatvora nakon što je nepravomoćnom presudom proglašen krivim za zloporabu položaja i ovlasti odnosno pogodovanje zagrebačkoj tvrtki Scout.

Bivši ministar obrane i sigurnosti BiH Selmo Cikotić osuđen je u utorak na tri godine zatvora nakon što je nepravomoćnom presudom proglašen krivim za zloporabu položaja i ovlasti odnosno pogodovanje zagrebačkoj tvrtki Scout.

Optužnica protiv Cikotića podignuta je u studenom 2021., a Tužiteljstvo BiH teretilo ga je za zloporabu službenog položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora s tvrtkom Scout kojega su ocijenili štetnim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obdukcija je gotova Peti osumnjičeni za Vanjino ubojstvo je dječji trener! Uhitili ga u sportskoj školi, roditelji i djeca ga obožavali

Prema optužnici čije je navode sud prihvatio, Cikotić je kao ministar obrane BiH u razdoblju od 2009. do 2011. protuzakonito mijenjao ugovore o prodaji zastarjelog oružja i streljiva što ih je Scout ranije sklopio s ministarstvima obrane dva entiteta, dok su oni još postojali.

Umjesto zastarjelog naoružanja i streljiva koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izmjenama ugovora Cikotić je omogućio Scoutu izvoz oružja i streljiva bolje kvalitete, za kojim postoji i veća potražnja na tržištu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dodatna sredstva Ozbiljno upozorenje Europske komisije: Postoji ogroman rizik od terorističkih napada u EU-u!

"Na taj je način oštetio proračun za oko 9,7 milijuna konvertibilnih maraka (4,96 milijuna eura)", stoji u optužnici.

Cikotić je, uz dužnost ministra obrane, bio i ministar sigurnosti BiH u razdoblju od 2020. do 2022. godine, a prije toga je bio savjetnik u uredu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Pročitajte i ovo Policija; ilustracija - 1 uhićena još dvojica Policajac ukrao dilerima drogu pa odlučio zaraditi: USKOK objavio detalje

Na te je dužnosti postavljen kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA), iako su se njegovu imenovanju protivili iz HDZ BiH jer ga smatraju odgovornim za ratne zločine nad Hrvatima počinjene na području Bugojna dok je Cikotić tamo obnašao dužnost zapovjednika Armije BiH.

S bugojanskog je područja prognano više od 15 tisuća Hrvata, a više od 300 ih je ubijeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lice s hrvatske tjeralice! Ovog monstruma zbog ubojstva djevojčice traži cijeli Balkan: Kontroverzni biznismen i političar tijekom otmice objavljivao političke poruke

Pročitajte i ovo Hamasovi tuneli Rat na Bliskom istoku Izrael će tunele u Gazi potopiti morskom vodom? "Postavljeno je već najmanje pet crpki''

Istrage protiv Cikotića koje su zbog toga vođene do sada nisu dovele do optužnice.

Nakon odlaska SDA u oporbu Cikotić je ostao profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene