Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražio azil u Mađarskoj

Filmski bijeg: Bivši makedonski premijer u vozilu mađarskog diplomata pobjegao od zatvora

Nikola Gruevski (Foto: AFP)
Nikola Gruevski (Foto: AFP) Foto: Afp
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski koji je pobjegao iz svoje zemlje kako ne bi dospio u zatvor, koristio se madžarskim diplomatskim automobilom, priopćila je u četvrtak policija Albanije, zemlje kroz koju je prošao.

''Nikola Gruevski je napustio albanski teritorij 11. studenog 2018. oko 19.11 sati na graničnom prijelazu Hani i Hotit, gdje je ušao u Crnu Goru", navodi se u priopćenju glasnogovornika albanske policije poslanom medijima u Tirani.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Gruevski, koji je premijersku dužnost obnašao od 2006. do 2016. godine, putovao je "automobilom mađarskog veleposlanstva u Tirani s registarskim oznakama CD 1013A", dodaje policija.

Gruevski, kojeg makedonsko pravosuđe traži radi izdržavanja zatvorske kazne zbog zlouporabe vlasti, pobjegao je u Mađarsku, članicu Europske unije, gdje je zatražio azil.

Mađarski premijer Viktor Orban se dosad pokazao kao saveznik Nikole Gruevskog. U 2017. godine mu je pružio potporu u kampanji za općinske izbore u Makedoniji.

Zajednička im je i neprijateljska retorika prema američkom milijarderu madžarskog podrijetla Georgeu Sorosu zbog njegova pomaganja imigracije.

Mađarska vlada je rekla da će taj zahtjev za azil proučiti "isključivo s pravnog gledišta".

Glasnogovornik Orbanove stranke Fidesza je u srijedu ocijenio da je Gruevski "progonjen i ugrožen od lijeve vlade koja očito uživa potporu Georgea Sorosa".

Makedonski socijaldemokratski premijer Zoran Zaev pozvao je u srijedu Mađarsku da ne pruži "utočište kriminalcima" i da "poštuje međunarodnu praksu" uskraćujući azil osobi koja je osuđena u pravnoj državi i za kojom je raspisana međunarodna tjeralica.

"Makedonija je strateški partner i važan saveznik Mađarske", ističe mađaraska vlada u svom priopćenju.

Bivši predsjednik stranke VMRO-DPMNE (desnica) Nikola Gruevski osuđen je u listopadu na žalbenom sudu zbog toga što se u privatne svrhe koristio Mercedesom vrijednim 600.000 eura plaćenim javnim novcem.

Gruevski, protiv kojeg se vodi još pet sudskih postupaka, drži da je sudski progon kojemu je izložen politički motiviran. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene