Nikola Gruevski (Foto: AFP)
Nikola Gruevski (Foto: AFP) Foto: Afp

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski koji je pobjegao iz svoje zemlje kako ne bi dospio u zatvor, koristio se madžarskim diplomatskim automobilom, priopćila je u četvrtak policija Albanije, zemlje kroz koju je prošao.


''Nikola Gruevski je napustio albanski teritorij 11. studenog 2018. oko 19.11 sati na graničnom prijelazu Hani i Hotit, gdje je ušao u Crnu Goru", navodi se u priopćenju glasnogovornika albanske policije poslanom medijima u Tirani.

Vezani članci Rad na cjepivu protiv koronavirusa Mađarska bi mogla dobiti do milijun doza kineskog cjepiva protiv korone: "Procedura uvoza je već u tijeku" Viktor Orban, mađarski premijer, sa zaštitnom maskom na sastanku Europskog vijeća u srpnju 2020. Gotovo stotinu umrlih u jednom danu: Mađarska produljila izvanredno stanje

Gruevski, koji je premijersku dužnost obnašao od 2006. do 2016. godine, putovao je "automobilom mađarskog veleposlanstva u Tirani s registarskim oznakama CD 1013A", dodaje policija.

Gruevski, kojeg makedonsko pravosuđe traži radi izdržavanja zatvorske kazne zbog zlouporabe vlasti, pobjegao je u Mađarsku, članicu Europske unije, gdje je zatražio azil.

Mađarski premijer Viktor Orban se dosad pokazao kao saveznik Nikole Gruevskog. U 2017. godine mu je pružio potporu u kampanji za općinske izbore u Makedoniji.

Zajednička im je i neprijateljska retorika prema američkom milijarderu madžarskog podrijetla Georgeu Sorosu zbog njegova pomaganja imigracije.

Mađarska vlada je rekla da će taj zahtjev za azil proučiti "isključivo s pravnog gledišta".

Glasnogovornik Orbanove stranke Fidesza je u srijedu ocijenio da je Gruevski "progonjen i ugrožen od lijeve vlade koja očito uživa potporu Georgea Sorosa".

Makedonski socijaldemokratski premijer Zoran Zaev pozvao je u srijedu Mađarsku da ne pruži "utočište kriminalcima" i da "poštuje međunarodnu praksu" uskraćujući azil osobi koja je osuđena u pravnoj državi i za kojom je raspisana međunarodna tjeralica.

"Makedonija je strateški partner i važan saveznik Mađarske", ističe mađaraska vlada u svom priopćenju.

Bivši predsjednik stranke VMRO-DPMNE (desnica) Nikola Gruevski osuđen je u listopadu na žalbenom sudu zbog toga što se u privatne svrhe koristio Mercedesom vrijednim 600.000 eura plaćenim javnim novcem.

Gruevski, protiv kojeg se vodi još pet sudskih postupaka, drži da je sudski progon kojemu je izložen politički motiviran. (Hina)