Nikola Gruevski (Foto: DPA/PIXSELL)
Nikola Gruevski (Foto: DPA/PIXSELL) Foto: DPA/PIXSELL

Gruevski je od ponedjeljka u bijegu nakon što su makedonske vlasti izdale uhidbeni nalog protiv njega jer se nije odazvao na služenje dvogodišnje zatvorske kazne u listopadu


Mađarska vlada je u srijedu potvrdila da je primila molbu za azilom od bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je u bijegu od ponedjeljka nakon presude na dvije godine zatvora zbog zloporabe ovlasti.

Vezani članci Budimpešta Epidemiološka situacija im se ne popravlja pa produljuju izvanredno stanje Mađarska nabavila kinesko cjepivo 01 Prvi u EU-u koriste rusko cjepivo, a sada i kinesko: Stiglo prvih 550 tisuća doza

"Nikola Gruevski je predao molbu za azilom nadležnim mađarskim vlastima", naveo je ured premijera Viktora Orbana u priopćenju.

Gruevski (48) je naveo u utorak da je pobjegao u Mađarsku i tamo zatražio "politički azil", a tu informaciju do sada Budimpešta nije komentirala.

Makedonsko pravosuđe je u ponedjeljak izdalo uhidbeni nalog protiv bivšeg čelnika desnice, koji se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne izrečene u listopadu.

Makedonski premijer Zoran Zaev je u srijedu tražio od Mađarske da ne pruži utočište "kriminalcima i da poštuje međunarodne običaje uskraćivanjem prihvata osoba osuđenih u nekoj pravnoj državi protiv kojih je izdan međunarodni uhidbeni nalog".

"Makedonija je strateški partner i važan saveznik Mađarske", istaknula je mađarska vlada u priopćenju i zajamčila da će razmotriti molbu Nikole Gruevskog "s pravnog stajališta".

Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016. (Hina)