Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOK TRAJE VELIKA BITKA

BITKA ZA MOSUL Tursko topništvo uključeno u napad na ISIS, ali Bagdad odbija njihovu pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački premijer Hajder al Abadi rekao je da su turske snage, tenkovi i topništvo raspoređeni u vojnom logoru Bašiga bez vladina dopuštenja.

Tursko topništvo već je sudjelovalo u naporima da se istjera tzv. Islamska država iz iračkog grada Mosula, a četiri turska borbena zrakoplova u pripravnosti su kako bi sudjelovala u zračnim operacijama, rekao je danas ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon

Uglavnom sunitska Turska i središnja iračka vlada u kojoj dominiraju šijiti sukobili su se oko pitanja prisutnosti turskih snaga u vojnom kampu na sjeveru Iraka i zbog turskog zahtjeva da sudjeluje u operaciji za Mosul.

Turska je rekla da ima odgovornost štititi etničke Turkmene i sunitske Arape u području oko Mosula, koje je nekad bilo dio Osmanskog Carstva. Turska se boji da će šijitske milicije koje podupire Iran, a na koje se iračka vojska oslanjala u prošlosti, biti upotrijebljene kako bi se potpirili etnički sukobi.

Irački premijer Hajder al Abadi rekao je da Bagdad ne želi tursku pomoć i da su turske snage, tenkovi i topništvo raspoređeni u vojnom logoru Bašiga bez vladina dopuštenja. Irak kaže da je neovisna država koja sama može voditi svoje operacije.

"Naša svrha je ukloniti Daesh (Islamsku državu) i iz Sirije i iz Iraka. Irak je susjed i prijatelj Turskoj i za nas je teritorijalni integritet u Iraku važan kao i naš vlastiti", rekao je Cavusoglu novinarima u Ankari.

Dodao je da je Turska uključena u operacije oko Mosula na "više fronta" te da je 17 boraca Islamske države poginulo u turskom granatiranju od početka operacije oslobađanja Mosula. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene