453680
453680
453680
453680
453680

BORBA ZA MOSUL Erdogan: Irak ne može sam

  • , 15.10.2016., 15:48
  • Autor:
  • komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u subotu da Irak ne može sam istjerati pripadnike Islamske države iz Mosula te da je nazočnost turskih snaga u obližnjem vojnom kampu jamstvo protiv napada na Tursku.

 
 
 
 
Iračka vojska (Foto: Mahmud SALEH / AFP)
Iračka vojska (Foto: Mahmud SALEH / AFP)

Turska se ne slaže s iračkom središnjom vladom oko pitanja nazočnosti turskih vojnika u kampu Bašika u sjevernom Iraku niti oko toga tko bi trebao sudjelovati u planiranom napadu na Mosul.

"Nećemo dopustiti da Mosul bude predan Daeshu (Islamskoj državi) ili bilo kojoj drugoj terorističkoj organizaciji. Oni kažu da iračka središnja vlada to mora odobriti, ali iračka središnja vlada mora se prvo pozabaviti vlastitim problemima", rekao je Recep Tayyip Erdogan.

"Zašto ste pustili da Daesh uđe u Irak, zašto ste pustili da Daesh uđe u Mosul? Oni su gotovo stigli do Bagdada, gdje ste, središnja vlado Iraka?'', upitao je Erdogan u govoru u mjestu Rize na Crnom moru, koji je uživo prenošen na televiziji.

Turska strahuje da bi šijitske milicije na koje se iračka vlada u prošlosti oslanjala, mogle biti korištene u ofenzivi na Mosul koja bi trebala početi ovaj mjesec, što bi potaklo i sektaške nerede i egzodus izbjeglica.

Turski vojnici nalaze se u kampu Bašika u blizini Mosula i Ankara želi da oni sudjeluju u napadu, a Bagdad se protiv tamošnjoj turskoj vojnoj nazočnosti.

"Mi ćemo tamo ostati. Bašika je naše jamstvo protiv bilo kakvih terorističkih aktivnosti u Turskoj", rekao je Erdogan.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se