Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik iračke vlade Haidar al-Abadi rekao je u utorak da je bitka za sjeverni irački grad Baidži i njegovu rafineriju, najveću u zemlji, ključna u borbi protiv Islamske države.


Grad, oko 190 kilometara sjeverno od Bagdada, bojišnica je već više od godine dana otkako su ga islamisti zauzeli u lipnju 2014.

Vezani članci Samoubilački napadi na tržnici u Bagdadu Krvavi napadi na prepunoj tržnici: Samoubilački dvojac aktivirao pojase s eksplozivom, poginulo više od 30 ljudi Selo Baghouz u Siriji (Foto: AFP) Počela konačna bitka: ''Pokrenuli su odlučnu borbu za eliminaciju''

Ako iračke snage sigurnosti i šijitske milicije preuzmu punu kontrolu područja oko grada, to bi im pomoglo u napredovanju na sjever prema Mosulu koji također drži Islamska država te ublažiti gubitke u zapadnoj pokrajini Anbar.

'Bitka za Baidži izazov je samom srcu Islamske države i njezinoj egzistenciji', rekao je Abadi. 'Pobjeda u ovoj bitki ključna je za slom Islamske države u Iraku.'

POČINJE SVEOBUHVATNA OPERACIJA U planu velika akcija protiv IS-a

Abadi je to kazao u govoru vojnim zapovjednicima tijekom posjeta pokrajini Saladin u kojoj se nalazi Baidži.

Jedan irački zapovjednik rekao je u utorak za državnu televiziju da su iračke snage, uz potporu milicija i američkih zračnih napada, preuzele nadzor nad zapadnim predgrađem grada Tel Abu Džaradom.

Četvrti Baidžija već su mnogo puta promijenile vladare u ovom sukobu.

Vlasti su prošli mjesec objavile da su osvojile većinu grada, no radikalni islamisti napali su ubrzo središnje dijelove grada i prisilili provladine snage da se povuku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook