Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"SULTANAT" UMJESTO REPUBLIKE

Turski premijer o optužbama da je referendum namješten: "Rasprava je završena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Na biralištima je izražena volja naroda i rasprava o tome je završena", rekao je Binali Yildirim. "Svi moraju poštovati rezultate referenduma, posebice glavna oporbena stranka", istaknuo je premijer.

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je u utorak da su glasine o nepravilnostima na referendumu održanom tijekom vikenda isprazan pokušaj bacanja sumnje na rezultate izjašnjavanja birača, nakon što je glavna oporbena stranka najavila da će tražiti poništenje referenduma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti Turski predsjednik Tayyip Erdogan Potvrdio Erdogan Turski parlament ujesen glasa o ratifikaciji švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u

"Na biralištima je izražena volja naroda i rasprava o tome je završena", rekao je Yildirim. "Svi moraju poštovati rezultate referenduma, posebice glavna oporbena stranka", istaknuo je.

Glavna turska sekularna oporba, Narodna republikanska stranka (CHP), pozvala je u ponedjeljak na poništenje referenduma o jačanju predsjedničkih ovlasti. Najavila je žalbe općinskim izbornim vlastima i Središnjem izbornom povjerenstvu i, ovisno o njihovu odgovoru, turskom Ustavnom sudu, Europskom sudu za ljudska prava i bilo kojoj drugoj relevantnoj instituciji.

Za utorak poslijepodne je najavila da će iznijeti Središnjem izbornom povjerenstvu svoje argumente za poništenje referenduma.

Potpredsjednik CHP-a Bulent Tezcan rekao je u ponedjeljak da je stranka primila pritužbe iz mnogih regija da ljudi nisu mogli glasovati u privatnosti i da su neki listići tajno brojani. Dodao je također da je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva da prizna omotnice s biračkim listićima bez pečata nezakonita.

Na referendumu je podržano uvođenje predsjedničkog sustava u zemlji, no rezultat je bio tijesan. Za ustavne promjene glasovalo je nešto više od 51 posto birača. Odaziv je bio vrlo visok, gotovo 85 posto.

Tri najveća grada - Istanbul, Ankara i Izmir glasovali su protiv ustavnih promjena. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Sadi Guven rekao je da su rezultati referenduma važeći. Naglasio je da su omotnice s biračkim listićima bez pečata važeće i da su slični postupci primjenjivani i u prošlosti.

Međutim, s njim se nije složila udruga turskih odvjetničkih komora koja smatra da ta odluka Središnjeg izbornog povjerenstva predstavlja jasno kršenje zakona.

"Nakon te nezakonite odluke dužnosnici na biralištima obmanuti su da je korištenje omotnica s biračkim listićima bez pečata u redu", navodi se priopćenju Saveza turskih odvjetničkih komora.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene