Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bijela kuća rekla je u srijedu da razmatra pisanu izjavu bivšeg čelnika FBI-ja Jamesa Comeya koja tereti predsjednika Donalda Trumpa da je nastojao utjecati na pravosuđe, a ranije su dvojica čelnika obavještajnih služba ustvrdila da nikada nisu bili izloženi takvu pritisku.


Comey je potvrdio u pisanoj izjavi na sedam stranica, koju je objavio senatski obavještajni odbor, dan prije nego što će usmeno javno svjedočiti u Kongresu, da je Donald Trump tražio od njega da prekine istragu o povezanosti Michaela Flynna, bivšega Trumpova savjetnika, s Rusijom.

Vezani članci Obitelj Trump u Bijeloj kući krajem kolovoza 2020. Nismo ga vidjeli da izlazi iz Bijele kuće: "Pitam se je li ostao sam kao u filmu?" Donald i Melania Trump u bazi Andrews - 2 Donald Trump i Melania napustili Bijelu kuću: "Ova obitelj je nevjerojatno naporno radila za vas"

Na pitanje ostaje li Trump pri svojim prijašnjim nijekanjima o pokušaju utjecaja na Comeya da odustane od istrage Trumpova bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odgovorila je "Ne mogu zamisliti da predsjednik ne ustraje na svojim izjavama", javlja dpa.

"Nadam se da ćete naći načina da odustanete od toga, da pustite Flynna. On je častan čovjek", rekao je Trump kada je primio Comeya u Ovalnom uredu 14. veljače, stoji u pisanoj izjavi.

Prema Comeyu taj se zahtjev odnosio na svaku istragu o "Flynnovim lažnim izjavama o njegovu razgovoru s ruskim veleposlanikom u prosincu", a ne na širu istragu o eventualnom dosluhu između Rusije i republikanskog izbornog stožera.

"To me je ipak jako zabrinulo, s obzirom na ulogu FBI-a kao neovisne službe za istraživanje", piše Comey. Usto je opširno opisao večeru upriličenu 27. siječnja u Bijeloj kući na kojoj mu je Trump rekao: "Treba mi odanost, očekujem odanost".

"Nisam se ni pomaknuo, nisam ništa rekao, niti sam promijenio izraz lica", piše bivši prvi policajac dodajući da je vladala "neugodna šutnja".

Kada se predsjednik na kraju večere opet vratio na pitanje odanosti, Comey mu je odgovorio da će "u njemu imati poštenog" suradnika, pristajući poslije na Trumpov zahtjev za "časnu odanost".

Coat i Rogers odbili govoriti o sadržaju razgovora s Trumpom

Nešto prije objave Comeyeve pisane izjave dvojica čelnika američke obavještajne službe izjavila su da na njih nikada nije bilo pritiska otkako obavljaju aktualne dužnosti.

"Otkako sam postao direktor Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) prije tri i po godina, koliko se sjećam, nikada mi nisu bilo što naredili što bi bilo protuzakonito, nemoralno, neetično ili neprimjereno", izjavio je Mike Rogers na saslušanju u Senatu ne komentirajući specifično navode vezane uz Trumpa.

Dan Coat, direktor obavještajnih služba kojega je imenovao Trump, također je potvrdio "da nije nikada bio izložen pritiskom da intervenira na bilo koji način" bilo politički ili u istrazi koja je bila u tijeku.

Obojica su odbila govoriti o sadržaju svojih razgovora s Donaldom Trumpom.

Ni Dan Coat ni Mike Rogers nisu htjeli komentirati nedavne informacije objavljene u Washington Postu prema kojima je predsjednik na njih činio pritisak.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Flynn podnio je u veljači ostavku nakon samo četiri dana na dužnosti pošto su mediji otkrili njegove neprilične kontakte s Rusijom u vrijeme dok je na vlasti još bio Barack Obama. U pismu ostavke, Flynn je priznao da je "nesmotreno propustio obavijestiti izabranog potpredsjednika Mikea Pencea i druge osobe o potpunim informacijama o telefonskim razgovorima s ruskim veleposlanikom".

Trump nije bio predmet istrage

James Comey je u pisanoj izjavi potvrdio da je tada vodio zabilješke o svim razgovorima koje je imao s američkim predsjednikom, kao što su izvještavali neki mediji.

Rekao je da se s predsjednikom čuo 30. ožujka i 11. travnja. U tim razgovorima Trump ga je zamolio da "ukloni oblak" ruske istrage, oblak koji bi ga spriječio da djelotvorno radi u ime zemlje. Comey je potvrdio tada da predsjednik Trump nije predmet istrage. "U više mi je navrata rekao da se to mora istaknuti.

"Predsjednik je dodao da ako su neki njegovi suradnici  učinili nešto loše, bilo bi dobro da se to otkrije, no da on nije učinio ništa loše i nada se da ću naći neki način da kažem da ne istražujemo njega", napisao je Comey i dodao "Rekao sam mu da ću vidjeti što bismo mogli učiniti."

Nakon razgovora u Ovalnom uredu, Comey je "zamolio" ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa "da spriječi svaku buduću izravnu komunikaciju između predsjednika i mene."

Ti minuciozno razrađeni podaci potvrđuju informacije objavljene u medijima od 9. svibnja, kada je Comey bio smijenjen i koji su potaknuli neke zastupnike u Kongresu da posumnjaju na pokušaj utjecaja na pravosuđe, piše agencija AFP.

Kako bi zaštitilo neovisnost istrage FBI-a o Rusiji, pravosuđe je 17. svibnja imenovalo posebnog istražitelja Roberta Muellera da istraži to pitanje. Nakon objave Comeyeve izjave u srijedu počele su stizati reakcije.

Reakcija vladajuće stranke

Republikanska stranka je istaknula da je tri puta, u siječnju i u ožujku, James Comey potvrdio Donaldu Trumpu ono što ovaj mjesecima traži: Donald Trump nije bio predmet istrage o Rusiji.

Comeyjevu izjavu komentirao je i predsjednik Donald Trump: "Predsjednik SAD-a je zadovoljan da je gospodin Comey napokon javno potvrdio da predsjednik nije bio pod istragom ni u kojoj istrazi u vezi s Rusijom. Zbog toga predsjednik smatra da ga to u potpunosti oslobađa bilo kakve sumnje", priopćio je Trumpov odvjetnik Marc Kasowitz.. (HINA)