Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je petak kako se umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića, koji je uhićen u jutarnjim satima u Bihaću, tereti zbog ratnih zločina te da je, u sklopu istrage koja se vodi, policija privela ukupno dvanaest osoba.

Galerija


U priopćenju Tužiteljstva BiH stoji kako je uz Dudakovića, koji je tijekom posljednjeg rata bio zapovjednik Petog korpusa Armije BiH, uhićeno još jedanaest časnika i drugih pripadnika te postrojbe, koja je ratovala u sjeverozapadnoj Bosni, odnosno na širem bihaćkom području.

Vezani članci Hrvatska obilježava godišnjicu vojno-redarstvene akcije \ Hrvatske stranke u BiH: "Ovaj sramotan zahtjev nema nikakvo uporište, osobito ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije Bljesak" Pravosuđe, ilustracija BiH traži od Hrvatske da procesuira zapovjednike Bljeska, oni u čudu: "Pa nismo prelazili teritorij Hrvatske"

Terete se za kaznena djela zločina protiv čovječnosti, a Dudaković je dodatno osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako navode iz Tužiteljstva BiH, uhićenje Dudakovića i jedanaest njegovih bivših suboraca rezultat je dugotrajne istrage tijekom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno na stotine materijalnih dokaza, uključujući arhivske dokumente, videosnimke te dokaze prikupljene tijekom ekshumacija grobnica i identifikacije pronađenih tijela.

Ratni zločini s kojima se povezuju Dudaković i ostali uhićeni odnose se na ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti 1995. godine.

Tada su vođene završne borbe za oslobađanje BiH u kojima su pripadnici Petog korpusa uspjeli potisnuti vojsku bosanskih Srba sa šireg područja sjeverozapadne Bosne.

Istraga protiv Dudakovića odnosi se i na zbivanja iz 1994., kada je Peti korpus uspio razbiti snage kojima je zapovijedao Fikret Abdić, tadašnji autonomaški lider koji je u Hrvatskoj kasnije osuđen za ratne zločine, a na lokalnim izborima u BiH 2016. uspio je postati načelnikom Velike Kladuše.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Dudakovića i za zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom Abdićevih snaga.

Dudaković i ostali uhićeni prebačeni su u Sarajevo, a nadležni će tužitelj nakon ispitivanja odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti da im se odredi pritvor. (Hina)