Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja na ratni zločin

Velika policijska akcija, privedeno 12 osoba: Uhićeni general Dudaković i bivši ministar branitelja

Atif Dudaković, desno (Foto: AFP)
Atif Dudaković, desno (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Atif Dudaković, desno (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je petak kako se umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića, koji je uhićen u jutarnjim satima u Bihaću, tereti zbog ratnih zločina te da je, u sklopu istrage koja se vodi, policija privela ukupno dvanaest osoba.

U priopćenju Tužiteljstva BiH stoji kako je uz Dudakovića, koji je tijekom posljednjeg rata bio zapovjednik Petog korpusa Armije BiH, uhićeno još jedanaest časnika i drugih pripadnika te postrojbe, koja je ratovala u sjeverozapadnoj Bosni, odnosno na širem bihaćkom području.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti

Terete se za kaznena djela zločina protiv čovječnosti, a Dudaković je dodatno osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako navode iz Tužiteljstva BiH, uhićenje Dudakovića i jedanaest njegovih bivših suboraca rezultat je dugotrajne istrage tijekom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno na stotine materijalnih dokaza, uključujući arhivske dokumente, videosnimke te dokaze prikupljene tijekom ekshumacija grobnica i identifikacije pronađenih tijela.

Ratni zločini s kojima se povezuju Dudaković i ostali uhićeni odnose se na ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti 1995. godine.

Tada su vođene završne borbe za oslobađanje BiH u kojima su pripadnici Petog korpusa uspjeli potisnuti vojsku bosanskih Srba sa šireg područja sjeverozapadne Bosne.

Istraga protiv Dudakovića odnosi se i na zbivanja iz 1994., kada je Peti korpus uspio razbiti snage kojima je zapovijedao Fikret Abdić, tadašnji autonomaški lider koji je u Hrvatskoj kasnije osuđen za ratne zločine, a na lokalnim izborima u BiH 2016. uspio je postati načelnikom Velike Kladuše.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Dudakovića i za zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom Abdićevih snaga.

Dudaković i ostali uhićeni prebačeni su u Sarajevo, a nadležni će tužitelj nakon ispitivanja odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti da im se odredi pritvor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene