Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Premijer Nikola Špirić podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, podnio je danas ostavku na tu dužnost što automatski znači pad cijele bosanskohercegovačke vlade.

"Predsjedništvu BiH danas sam uputio ostavku i zatražio da se se provede postupak sukladan zakonu", kazao je Špirić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 7 "Uništava sve pred sobom" FOTOGALERIJA U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima: "Izrael je najgori okupator na svijetu"

Ostavka bosanskohercegovačkog premijera zaoštrila je političku krizu u zemlji, no ona ne predstavlja posebno iznenađenje jer ju je Špirić ranije najavio sudjelujući u kampanji vlasti Republike Srpske protiv Visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka.

Takvu nakanu potvrdio je i kada se u srijedu sastao s članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) koji su podržali Lajčaka i njegovu odluku da nametne izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH i time pojednostavi način odlučivanja u tom tijelu.

Špirić je u četvrtak ustvrdio kako takva odluka nije bila potrebna jer su njegovi ministri redovito dolazili na posao i sudjelovali na sjednicama.

Istaknuo je međutim kako su mu kao predsjedatelju Vijeća ministara bile praktično vezane ruke jer nije imao ovlasti utjecati na kvalitetu rada ministara niti inicirati smjene nekoga od njih.

>> Špirić: Sanaderovi plakati u Sarajevu oživljavanje su politike 'Hrvatska na Drini'

>> BiH preplavili plakati Ive Sanadera 

Špirić je ujedno član najužeg vrha Stranke nezavisnih
socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik.

Glavni odbor te stranke je nakon 19. listopada, kada je Lajčak
izmijenio Zakon o Vijeću ministara BiH, najavio kako će svi članovi SNSD-a u tijelima vlasti podnijeti ostavke ne povuče li Visoki predstavnik svoju odluku.

Špirić je u četvrtak kazao kako je njegova ostavka rezultat osobne prosudbe da ne može dalje raditi svoj posao, kao i činjenice da ga međunarodna zajednica marginalizira kao premijera.

"Ovo je moj jedini način da doprinesem smirivanju stanja u BiH i ovo nije nikakav inat", izjavio je Špirić dodajući kako, ukoliko je Vijeće ministara BiH bilo jedini problem u zemlji, "to sada više nije slučaj".

Iako nije izravno optuživao Lajčaka, Špirić je ipak osudio
intervencionističku ulogu međunarodne zajednice u BiH.

"Ako BiH 12 godina nakon Daytona treba Visokog predstavnika, onda je ona u tragičnoj situaciji", kazao je Špirić.

Pri tom je osudio one političare iz BiH koji bezuvjetno surađuju s međunarodnom zajednicom ocjenivši nedopustivim da zemljom zapravo upravljaju stranci.

Dodao je kako se boji da BiH ne bude ta koja će "platiti cijenu
regionalnog potkusurivanja".

Prema Zakonu o Vijeću ministara, Predsjedništvo BiH treba razmotriti podnesenu ostavku i odlučiti o njezinom prihvaćanju.

Državni vrh može ponovo predložiti istog ili drugog mandatara, a takvu odluku treba potvrditi Zastupnički dom Parlamenta BiH i to u roku od 30 dana od dana donošenja.

Predsjedatelj potom predlaže ministre, a njihovo imenovanje ponovo podliježe potvrdi na Zastupničkom domu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene