Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija u Banjoj Luci

'Sve smo dalje od dogovora o ustavnim promjenama u BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banjoj Luci započela je dvodnevna međunarodna konferencija ‘Kuda idu Europa i Bosna i Hercegovina - između integracije i izolacije’ na kojoj su visoki domaći i međunarodni dužnosnici ukazali na političku krizu na svim razinama vlasti u BiH i pozvali na postizanje dogovora o ključnim pitanjima u zemlji, prvenstveno reformi ustava radi priključenja zemlje Europskoj uniji.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je komentirajući ovotjednu odluku kojom je deblokirao rad državne tvrtke Elektroprijenosa rekao da ne vodi protusrpsku politiku u BiH. ‘Optužuju me i jedni i drugi, a ja sam ovdje kako bih pomogao BiH da što prije uđe u EU’, rekao je Inzko. Pozvao je političare u BiH na postizanje dogovora o najvažnijim pitanjima u zemlji. ‘Visoki predstavnik u BiH se mora povući, ali BiH mora stati na svoje noge uz pomoć domaćih političkih snaga’, istaknuo je Inzko i u tom kontekstu ocijenio sramotnim što u Mostaru čak godinu dana od održanih općinskih izbora nije izabran gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Premijer Andrej Plenković "Uspjeli smo!" Plenković o otvaranju pristupnih pregovora BiH s EU: "Ovo je velika geopolitička strateška poruka"

Predsjednik Paneuropske Unije BiH Franjo Topić rekao je kako u BiH nema političkog dijaloga što je zemlju dovelo pred politički kolaps navodeći za to primjer Mostara i nametnutog Statuta od međunarodne uprave. Potpredsjednik Republike Srpske iz reda Hrvata Davor Čordaš je kao posebno važno ako ne i najvažnije pitanje za budućnost BiH ocijenio postizanje dogovora o ustavnim promjenama. ‘Nažalost, danas smo sve dalje od dogovora o ustavnim promjenama, ali vjerujem da će u interesu svih, odgovorni predstavnici sva tri naroda sjesti za stol i razgovarati o svim važnim pitanjima’, rekao je Čordaš na skupu u Banjoj Luci.

Na Međunarodnoj konferenciji sudjeluju brojni domaći i međunarodni uglednici među kojima su i mjesni biskup Franjo Komarica, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenire, zastupnici Europskog parlamenta Alojz Peterle i Doris Pack, koji su upozorili na slab povratak Hrvata u Republiku Srpsku. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene