Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 22 godine

BiH počinje s provođenjem popisa stanovništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 22 godine u Bosni i Hercegovini bit će proveden popis stanovništva. Demografska struktura tri konstituirajuća naroda imat će velik utjecaj na budućnost i razvoj te zemlje.

Upitnici su spremni, a popisivači educirani. Bosna i Hercegovina spremna je za prvi popis stanovništva u posljednje 22 godine. 'Ovo je značajno ne samo za državu, nego i za etnitete, a prvenstveno veoma veliki značaj ima i za lokalnu samoupravu', kaže Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Slika nije dostupna Republika Srpska ne priznaje Objavljeni rezultati prvog popisa stanovništva u BiH nakon 1991.: Evo koliko ima Bošnjaka, Srba i Hrvata

Stanovnici BiH posljednji su put popisani uoči rata. Bošnjaka je bilo najviše, Srba nešto manje, a od tri konstituirajuća naroda najmanje je bilo Hrvata. Predstavnici svih etniteta trude se educirati stanovnike. Točni podaci važni su za stvaranje poslijeratne demografske slike. Prema njoj će se planirati gospodarstvo, socijalna i razvojna politika.

>> VIDEO BiH: 'Djeca u spotu za popis stanovništva su zloupotrijebljena'

'Zbog toga je važno za sve one koji žive izvan Bosne i Hercegovine, Hrvate dakako, koji žive izvan Bosne i Hercegovine, koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu i samim tim kao takvu osjećaju da daju svoj doprinos', kaže predstojnica Ureda za Hrvate izvan RH, Daria Krstičević.

Stručnjaci ipak tvrde da popis stanovništva ne bi smio biti korišten u donošenju političkih odluka. Za tu ulogu predlažu uvođenje registra stanovništva. 'Svaki narod želi da ih ima više nego što je i stoga to treba zaista prepustiti goloj statistici. Međutim, mogućnost manipulacije treba zaista svesti na minimum', objašnjava demograf Anđelko Akrap.

Popisivači na teren izlaze početkom listopada. Popis će trajati dva tjedna, a prvi rezultati trebali bi biti poznati početkom sljedeće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene