Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici Bosne i Hercegovine nisu približili tu zemlju Europskoj uniji jer nisu ispunili uvjete, uključujući suradnju s Haškim sudom, izjavio je danas glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.


Predsjedništvo BiH prošle je godine završilo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, ali sporazum nije potpisan.

Vezani članci Policija, BiH, ilustracija Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice Koronavirus, BiH U BiH preminula 61 osoba, dio zemlje zatvara kafiće i uvodi policijski sat: U Srbiji brojka novozaraženih u padu

Predsjedništvo je moralo ispuniti četiri uvjeta, a to su: suradnja s Haškim sudom, reforma policije, reforma javne administracije i reforma javnih elektronskih medija.

"Gotovo da nema nikakvog napretka glede plana reformi i BiH se nije približila parafiranju Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju s EU", navodi se u izvješću.

"Stanje je takvo unatoč činjenici da velika većina građana Bosne i Hercegovine želi napredak glede odnosa s EU", dodaje se.

U izvješću se navodi da su sukobi unutar predsjedništva rezultirali pogoršanjem političke atmosfere zbog "negativne retorike i srpskih i bošnjačkih stranaka".