Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Nevladine udruge za zakon o reformi policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trinaest nevladinih organizacija u BiH poslalo je otvoreno pismo Parlamentu BiH u kojem se traži usvajanje zakona o reformi policije kako bi Bosna i Hercegovina ispunila ključni uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, priopćio je Centar civilnih inicijativa, krovna nevladina organizacija u BiH.

Otvoreno pismo nevladinih organizacija slijedilo je dan uoči za četvrtak najavljenog zasjedanja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem bi se dnevnom redu trebala naći i tri prijedloga zakona o reformi policije što su ih ranije predložili Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, Stranka za BiH Harisa Silajdžića i HDZ BiH Dragana Čovića. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lajčak produžio rok za reformu policije u BiH Slika nije dostupna Lajčak: BiH mora prihvatiti reformu policije

Prvobitno je bilo planirano da se zakoni o reformi policije u BiH usvoje na prošlotjednom (2. travnja) zasjedanju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali je to zasjedanje prekinuto radi dodatnih dogovora, jer se zastupnici nisu mogli složiti koji od tri prijedloga zakona o reformi policije treba usvojiti. Stranka demokratske akcije Sulejmana Tihića usprotivila se svim trima prijedlozima zakona tvrdeći da se njima pogoduje opstanku policije Republike Srpske.

'U slučaju neusvajanja zakona o reformi policije izvjesno je da će doći do obustave pregovora s BiH o članstvu u Europsku uniju. BiH je već sada po različitim pokazateljima razvijenosti na posljednjem mjestu u Europi, a izolacija koja će slijediti odbijanjem policijske reforme oduzet će nam i posljednje mogućnosti da ovaj položaj popravimo', navodi se u otvorenom pismu trinaest nevladinih organizacija u BiH.

Ministri zemalja članica Europske unije na nedavnom su neformalnom sastanku na Brdu kod Kranja najavili da bi BiH Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU mogla potpisati 28. travnja ove godine ako prethodno usvoji zakone o reformi policije. 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, koji je posljednjih dana pojačao svoj angažman ne bi li uklonio zapreke usvajanju zakona o reformi policije, u srijedu je izjavio da od Zastupničkog doma na zasjedanju u četvrtak očekuje usvajanje zakona o reformi policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene