Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Na pomolu kompromis o reformi policije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori o reformi policije u Bosni i Hercegovini intenzivirani su kako se približava 30. rujna, što je krajnji rok za dogovor o ovom pitanju, a najveća bošnjačka politička stranka, Stranka demokratske akcije (SDA), objavila je kako je spremna prihvatiti prijedlog kojega je ponudio Visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

"Pozdravljam odluku Predsjedništva SDA kojom su prihvatili nacrt protokola o ispunjavanju uvjeta za reformu policije koji su potrebni za parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji", pisana je izjava koju je ovim povodom tijekom dana dao Lajčak.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Iako je, zajedno sa Strankom za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, SDA do sada odbijala prijedlog Visokog predstavnika, najviši stranački dužnosnici su jučer na zatvorenom sastanku odlučili prihvatiti taj dokument.

Kao preduvjet postavili su manje preinake poput jačanja uloge direktora policije BiH.

"Ovo pokazuje da je SDA usmjerena ka izgradnji europske budućnosti BiH i spremna na iznalaženje rješenja u interesu svih građana ove države", ocijenio je Lajčak podsjećajući kako su za konačni dogovor stranačkim liderima preostala još samo dva dana.

U odvojenom istupu pred sudionicima konferencije Paneuropske unije BiH o iskustvima te zemlje u povijesnom i aktualnom europskom kontekstu, koja je održana u Sarajevu, Lajčak je ponovio kako EU očekuje da se BiH prilagodi njenim načelima i standardima, a ne obratno, kako to misle neki domaći političari.

"Politički lideri u BiH imaju izbor između europskog puta i
izolacije", kazao je slovački diplomat.

Govoreći na istom skupu Haris Silajdžić, čija su stajališta, zajedno s onima predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, najveća zapreka postizanju dogovora o reformi policije, kazao je pak kako je prije svega potrebno vratiti se "pravim europskim vrijednostima".

Loša je poruka, kazao je Silajdžić, to što Europa danas pokušava legalizirati ono što je postignuto ratom. Silajdžić je ovime očevidno aludirao i na Lajčakov prijedlog o novom ustroju policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene